Ova tri čaja sagorijevaju salo na stomaku

.
Gubitak težine je već dovoljno težak, ali gubljenje masti oko stomaka može biti dodatni izazov.

 

To je zato što se većina masnog tkiva na stomaku razlikuje od masti oko ostatka vašeg tijela. Većina masnog tkiva na stomaku naziva se visceralna mast, koja se nalazi dublje od ostalih masnih naslaga i nalazi se oko vaših trbušnih organa.

To ga čini opasnijom od ostalih tjelesnih masti, a nošenje prevelike količine može dovesti do povećanog rizika od bolesti srca ili dijabetesa. Srećom, postoje stvari koje možete učiniti kako biste upravljali ovom vrstom masti, a postoje čak i čajevi povezani sa sagorijevanjem masti na stomaku.

Ne postoji nijedna vrsta hrane ili pića koja bi sama po sebi mogla pobijediti masnoću na stomaku, ali neke namirnice sadrže određena jedinjenja, vitamine i nutrijente za koje je istraživanje pokazalo da mogu pomoći u gubitku trbušne masti kao dio uravnotežene prehrane. Na primjer, možete jesti hranu bogatu vlaknima, jer je to nutrijent koji je povezan sa smanjenjem abdominalne masti, ali ako to radite sami, najvjerovatnije vam neće dati rezultate koje tražite.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je možda jedan od najistaknutijih čajeva za sagorevanje masti na stomaku. Prema nedavnoj studiji iz 2022. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, učesnici koji su konzumirali velike količine zelenog čaja – govorimo o četiri ili više šoljica dnevno – imali su 44 posto manji rizik od razvoja abdominalne gojaznosti od učesnika koji su nisam pili zeleni čaj.

Starija studija iz 2008. objavljena u Physiology & Behavior pokazala je da su gojazni učesnici koji su redovno pili zeleni čaj izgubili više ukupne telesne težine od učesnika koji ga nisu pili, a studija iz 2009. objavljena u The Journal of Nutrition pokazala je da konzumiranje katehina zelenog čaja – antioksidans koji se nalazi u listovima zelenog čaja – može pomoći u smanjenju abdominalne masti kada je uparen s vježbanjem.

Crni čaj

Ljubitelji čaja će biti zadovoljni saznanjem da su istraživanja povezala crni čaj s gubitkom težine i smanjenom visceralnom masnoćom.

Izvještaj iz 2016. objavljen u časopisu Molecules kaže da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju imaju svojstva protiv gojaznosti i mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i visceralne masti, dok studija na životinjama koja je ranije spomenuta iz The Journal of Nutrition uključuje crni čaj uz zelena zbog njenog efekta na trbušnu masnoću.

Bijeli čaj

Treća grupa čajeva je bijeli čaj, koji je poznat kao najdelikatnija i najmanje obrađena vrsta čaja. Utvrđeno je da bijeli čaj ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masti, što može pomoći u ukupnom gubitku težine ili upravljanju.

Nedavni izvještaj za 2023. objavljen u Food Safety & Health također je zaključio da bijeli čaj ima blagotvoran utjecaj na gubitak težine, kao i na visceralnu masnoću posebno.