Ove namirnice najveći su krivci za zimsko debljanje, tvrde dijetetičari

.

S obzirom na to da temperature padaju, a dani su kraći, jasno je da smo manje željni rekreacije. Nakon napornog dana na poslu ugodnije je zavući se pod toplu deku nego istrčati par kilometara ili se oznojiti u teretani. Zbog svega toga debljanje je praktički neizbježno. No to nije jedini krivac za višak kilograma. Obratite pozornost i na neku hranu koju tradicionalno jedemo uoči i za vrijeme blagdana, a koja će ostaviti trag na našoj liniji.

Keksi i kolači

Kolačići su glavni krivac za debljanje tijekom zimskih mjeseci. Posvuda su oko nas - sami ih spremamo, kolege ih donose u ured, roditelji nam ih serviraju kad ih dođemo posjetiti.

"Većina kolačića napravljena je od rafiniranog brašna i šećera. Obje stvari rezultiraju povećanjem šećera u krvi. To kasnije uzrokuje povećanje inzulina, koji je hormon koji skladišti masnoće", objašnjava dijetetičarka Elise Harlow. 

Juhe s vrhnjem

Ne postoji ništa bolje od tople juhe tijekom hladnog dana, ali ako je spremljena na bazi vrhnja, opasna je za vašu figuru. 

"Juhe su izvrsna zimska hrana i obično odličan način da svoju prehranu obogatite povrćem. Međutim, može brzo naštetiti vašem struku ako se priprema s masnim vrhnjem", kaže dijetetičarka Paula Doebrich.

Pite

Bez obzira na to volite li pitu od jabuka ili sira, riječ je o visokokaloričnoj hrani koja obično sadrži malo vlakana ili proteina.

"Malo je vjerojatno da će komad pite tu i tamo uzrokovati debljanje, ali ako se odlučite prepustiti, birajte pite s minimalno dodanog šećera", preporučuje Doebrich.

Izvor: