Iznenadit ćete se: Iako se ne čini tako, ove namirnice sadrže velike količine šećera

Izbjegavanje čokolade, krofni i drugih poslastica je jedna stvar - ali problem je u tome što mnogi od šećera koje jedemo nisu očiti

Najproblematičnije su one namirnice koje sadrže skriveni šećer. Upravo zbog njih uopće ne primjećujete koliko šećera unosite u svoje tijelo i tako narušavate vitku liniju, ali i zdravlje.

- Nemamo apsolutno nikakvo biološko opravdanje za unošenje toliko šećera u organizam. Iako bi ljudi trebali konzumirati najviše sedam čajnih žličica šećera dnevno, najčešće ga pojedemo duplo više - rekla je nutricionistica Sara En Meklin (Sarah Ann Macklin) za Harper's Bazaar.

Izbjegavanje čokolade, krofni i drugih poslastica je jedna stvar - ali problem je u tome što mnogi od šećera koje jedemo nisu očiti. Prerušeni su u hranu koja na prvi pogled možda uopće ne izgleda "slatko".

- Danas mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji. No to nas i čini gladnijima jer u njima nema masti - objasnila je Meklin.

Ovo su samo neke od takvih namirnica:

Dresing za salatu 

Ako se trudite zdravo hraniti pa tokom pauze radije posežete za salatom umjesto nezdravim sendvičem, imamo loše vijesti za vas. Naime, idući put kada budete na svoju salatu stavljali onaj prefini preljev, pripazite jer oni najčešće sadrže kašiku šećera u sebi.

Jogurt

Iako neki jogurti sadrže i svoje prirodne šećere, mnogi proizvođači stavljaju dodatna, industrijska sladila. Čak i nemasni jogurt s okusom može imati 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade. Nevjerovatno, zar ne?

Maslac od kikirikija

Ovisi koji najradije kupujete, ali i maslac od kikirikija također može sadržavati šećer.

Zobene pahuljice

Iako su izvor zdravih vlakana, ako kupujete zobene pahuljice s okusom voća, znajte da one imaju između deset i 15 grama šećera po pakiranju. U svoj doručak radije dodajte svježe voće.

Kečap

U samo jednoj žlici vašeg omiljenog umaka nalazi se oko četiri grama šećera.

Izvor: