Ove stvari ne treba raditi prije treninga

Trening
Da bismo ostvarili maksimalne rezultate od treninga, važno je pravilo raditi vježbe i ispuniti svoju dnevnu normu.

 

Jednako je bitno i da budemo adekvatno pripremljeni za trening, a to znači da bi se trebali suzdržati od nekih aktivnosti prije njegovog početka.

Nemojte da gladujete prije vježbanja

Postoji škola mišljenja koja kaže da ako radimo kardio na prazan stomak, naše tijelo će više nego inače koristiti masti i ugljikohidrate kao svoju energiju, što će dovesti do mršavljenja. Pristalice ove teorije zaboravljaju napomenuti da ćete na ovaj način trošiti i više proteina, koji bi bolje bili upotrebljeni za jačanje vaših mišića.

Preskočite statično istezanje

Nećete imati puno koristi ako se pred početak treninga istežete u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju, štaviše postoji mišljenje da ćete tako smanjiti efikasnost treninga, a to važi posebno ako idete na trčanje.

Popodnevna dremka ne smije biti duža od pola sata

Ako poslije teškog dana na poslu zadrijemate jedno pola sata, to će vam vratiti fokus i energiju neophodnu za sve ostale aktivnosti do kraja dana, uključujući i vježbanje.

Ako pak zaglavite u krevetu duže od pola sata, nakon buđenja ćete se osećati umornije nego kada ste legli i vaša energija i motivacija na treningu neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Zaboravite na kafu

Kafa je dobar prirodni stimulans, ali nije preporučljivo konzumirati je neposredno prije treninga jer ona ponekad može izazvati grčeve u stomaku, kontrakciju debelog creva i brži rad srca.

Izbegavajte nošenje previše slojeva odjeće ako vježbate vani

Čak i kada je napolju veoma hladno, ne treba da vježbate u odjeći koja vas previše utopljava. Na taj način ćete se samo preznojiti, a onda kada budete bili izloženi vjetru, naprasno ćete se ohladiti, što je siguran recept za prehladu.

Izvor: