Ovo je razlog zbog kojeg se vaše dijete ne može smiriti za vrijeme izljeva bijesa

,

Izljevi bijesa ili tantrumi dobro su poznati svim roditeljima koji su se barem jednom susreli s vikanjem, udaranjem ili bacanjem po podu kod svog djeteta. Čak i dijete s ''najlakšim'' karakterom ponekad ima izljeve bijesa. I to je sasvim u redu. Tantrumi su normalan dio razvoja svakog djeteta i sami po sebi nisu nimalo loši. Javljaju se jer, za razliku od odraslih, djeca još uvijek nisu razvila sustav samokontrole i suzdržavanja.

Tantrum podrazumijeva izljev bijesa koji je često odraz djetetove frustracije zbog fizičke ili mentalne nesposobnosti da postigne ono što želi. Može se prepoznati po vrištanju, plakanju, prkosu, ljutnji, tvrdoglavosti, udaranju i otporu na bilo kakav pokušaj smirivanja. Iako se najčešće javlja u drugoj godini života, zna se dogoditi i ranije.

Zašto se dijete ne može smiriti tijekom tantruma?

Psiholozi naglašavaju da djeca u ovoj dobi ne mogu verbalno izraziti svoje želje i potrebe i upravo je tantrum jedan od načina na koje izražavaju svoje nezadovoljstvo. Često se zna dogoditi da tantrum potraje i da se dijete, bez obzira na to koliko ga roditelji pokušavali utješiti, nikako ne može smiriti. Za to je potrebno mnogo suosjećanja, mudrosti i, prije svega, strpljenja.

''Iako tako možda izgledaju, djeca nisu minijaturne odrasle osobe, njihovi mozgovi rastu i još uvijek nisu u stanju preuzeti perspektivu odrasle osobe u određenoj situaciji te iskoristiti to znanje da se sami smire. Mnogi roditelji misle da dijete tijekom tantruma pokušava manipulirati njima, ali to nije točno. Dijete na frustraciju reagira instinktivno i ne razmišlja razumno'', objašnjava psiholog Christopher Willard za Motherly.

Kada ste suočeni s djetetovim tantrumom, bez obzira na to koji je uzrok, uvijek ostanite smireni. Nemojte stvarati dodatni problem vlastitom frustracijom ili ljutnjom. Pokažite djetetu da ste tu uz njega, budite mu podrška i nemojte ga osuđivati. U slučaju da je dijete u situaciji da može povrijediti sebe ili nekoga drugoga, reagirajte te ga sklonite na neko sigurnije mjesto.