Ovo su najčešće pogreške u odgoju djece koje bi svi trebali izbjegavati

.
Odgojiti dijete nije nimalo jednostavan zadatak, a koliko god roditelji bili savjesni i oprezni, greške su neizbježne. Iako ne postoje upute za pravilno roditeljstvo, budući da je svako dijete različito, ipak bi bilo dobro izbjegavati određene obrasce ponašanja. Naime, neke roditeljske pogreške mogu imati dublji utjecaj na djecu od ostalih, a evo o kojim se to greškama radi.

 

1. Ne slušate svoje dijete

Djeca samo žele da se čuje i njihov glas, imaju potrebu izraziti svoje osjećaje i pokazati emocije. Mnogi roditelji ovo možda ne shvaćaju, ali ignoriranje djeteta jedna je od najvećih pogrešaka koje možete napraviti. Čak i kada nemate vremena, umorni ste ili smatrate da djetetov problem koji dijeli s vama i nije toliko velik, svejedno mu pružite pažnju. Slušajte što vam govori i budite tu uz njega. Tako ćete izgraditi dublju emocionalnu vezu s njim, ali mu usput i pomoći da zna izraziti svoje želje, kao i probleme. 

2. Ne dozvoljavate mu da samo istražuje

Dijete ima prirođenu želju za istraživanjem pa biste mu isto trebali omogućiti. Ponekad jednostavno treba pustiti dijete da samo istražuje, ponekad padne, ustane ili samo odluči želi li obući jaknu kad je vani malo hladnije. Bez obzira na to što ste vi njegova sigurna luka, istovremeno mu morate dati prostora da doživi sve što mora doživjeti. Sve dok djetetova sigurnost ili zdravlje nisu ugroženi, ne trebate brinuti. 

3. Ne suosjećate s njim

Nikada nemojte ignorirati djetetove osjećaje jer mu tako samo pokazujete da njegovi osjećaji ne vrijede i nisu važni. Pokušajte biti uz njega koliko god je to moguće, naučite ga da vam se može povjeriti u bilo kojem trenutku. Tako jačate vezu dijete-roditelj, a ujedno ga i učite da je dobro iskazivati osjećaje, kakvi god oni bili. 

4. Uspoređujete ga s drugom djecom

Nažalost, mnogi roditelji nerijetko uspoređuju svoje dijete s drugima, a to je nešto što se nikada ne bi smjelo raditi. Najljepša osobina vašeg djeteta je upravo u tome što je jedinstveno i potpuno drugačije od drugih. Istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da uspoređivanje djeteta može ozbiljno naštetiti njegovom samopouzdanju, čak i u odrasloj dobi. 

5. Previše mu popuštate

Neprestano uvjeravajući dijete da misli kako je uvijek u pravu, učinit će ga pretjerano samopouzdanim. Bez obzira na to koliko je samopouzdanje kvalitetna osobina, djeca bi trebala znati kada pogriješe i također biti svjesna da svojim postupcima mogu utjecati na druge. Koliko se god protivilo roditeljskim zahtjevima, dijete treba pravila i, na neki način, nesvjesno priželjkuje granice koje su iznimno važne u odgoju.

6. Svađate se s partnerom pred njim

Svi odnosi, pa tako i partnerski, povremeno se nađu pred izazovima. I to je normalno. Ono što nije normalno jesu neprestane svađe pred djetetom. Ako svađom i nadvikivanjem rješavate razmirice, učite dijete da je upravo vikanje jedini način na koji se rješavaju problemi. Zbog toga je važno da budete složni pred djetetom kako ga ne biste zbunjivali te kako bi ono odraslo u samopouzdanog i sretnog čovjeka.

Izvor: