Ružnofobija: anoreksija i bulimija

Ideal ženske ljepote koji se propagira u savremenom zapadnom svijetu je vitkost, koja graniči sa mršavošću. Mnoge djevojke žele izgledati upravo kao fotomodeli koje nam plasiraju razni mediji.

Samim tim smatraju da imaju koji kilogram viška, te moraju mijenjati svoje navike hranjenja kako bi postigle ideal mršavosti, prenosi akos.ba.

Dva najčešća poremećaja hranjenja su anorexia nervosa i bulimia nervosa. Ovi poremećaji pogađaju 3% žena tokom života, a bulimia nervosa, koja je češći poremećaj, postaje sve učestalija . Uprkos brojnim istraživanjima  uzroci anoreksije i bulimije još uvijek ostaju u određenoj mjeri nepoznati.

Anorexia nervosa (naziv potiče od grčke riječi, a označava  “gubitak apetita”) je ozbiljan poremećaj hranjenja, karakteriziran namjernim izgladnjivanjem, spada u vrlo teške i nerijetko smrtne psihičke poremećaje.

Među pojedincima koji razviju anoreksiju tokom adolescencije i mlađe odrasle dobi, znatan je broj onih koji se potpuno oporave. Međutim, za oko 50 % tih pacijenata, dugoročno gledano, prognoza nije povoljna.

Bulimia nervosa je poremećaj hranjenja karakteriziran prejedanjem, nakon čega slijedi pročišćavanje organizma prisilnim povraćanjem, postom ili uzimanjem laksativa (purgativa, odnosno sredstava za čišćenje). Osobe izazivaju povraćanje, jer misle da će tako moći jesti koliko god žele bez da se udebljaju. Prejedanje je obično praćeno depresijom, osjećajem krivnje i gađenja prema sebi.

Sličnosti anoreksije i bulimije su u tome da se oba poremećaja javljaju pretežno među mladim ženama, oba su obilježena pretjeranom zabrinutošću tjelesnim izgledom i težinom, a trećina pacijenata koji se podvrgavaju tretmanu bulimije imaju u svojoj historiji bolesti anoreksiju.

Tretman ovih poremećaja podrazumijeva hospitalizaciju s ciljem tjelesnog oporavka, neki oblik psihoterapije (individualna, grupna, bihevioralna) i primjenu lijekova (najčešće antidepresiva).

I anoreksija i bulimija su vrlo ozbiljni poremećaji , koji mogu imati vrlo teške posljedice na one koji od njih boluju, a najgori ishod je smrt. Važno je edukovati ljude o ovim poremećajima i njihovim znakovima. Osobama koje pate od tih poremećaja moguće je pomoći, ali važno je prepoznati da osoba od njih boluje.

Drage djevojke izgrađujte svoje samopoštovanje i unutrašnju ljepotu, jačajte svoju duhovnost, ne dozvolite da vam mediji određuju ko ste i ko trebate biti. Jedite zdravo i bavite se fizičkom aktivnošću. Neka vas drugi prihvataju zbog onoga što jeste, a ne zbog toga kako izgledate.  Volite sebe i učinite da se osjećate dobro u svojoj koži!

Izvor: