Pas koji “govori” postao hit: Može izraziti niz potreba i emocija, od gladi, preko potrebe za WC-om (VIDEO)

pas
Vlasnica je objasnila da je čitala o kolegi logopedu koji koristi augmentativnu komunikaciju sa svojim ljubimcem i odlučila je slijediti taj primjer.

 

Viralni videozapisi koji prikazuju visoki IQ ''psećeg Ajnštajna, ili kujicu Kuper (Copper) svakodnevno skupljaju milione pregleda na TikToku. Naime, logopedica Tija Herel (Tia Herrell, 52) koristi augmentativnu i alternativnu komunikaciju - automatiziranu metodu koja ne uključuje govor - za komunikaciju sa svojom kujicom Cuper.

 

Emocionalna inteligencija

- Rekla bih da je Kuper iznimno emocionalno inteligentan - rekla je logopedica Tija.

Slične visokotehnološke uređaje često koriste pojedinci s problemima u jeziku ili govoru, a pokojni teorijski fizičar Stiven Hoking (Stephen Hawking) možda je najpoznatiji primjer. Pritiskom na raznu dugmad na matičnoj ploči, Kuper može izraziti niz potreba i emocija, od gladi, preko potrebe za WC-om, do čak opće tjeskobe.

Njena vlasnica objasnila je da je čitala o kolegi logopedu koji koristi augmentativnu komunikaciju sa svojim ljubimcem i odlučila je slijediti taj primjer tako što je izradila dugmad za snimanje i napravila govornu ploču.

 

Koristi dugmad

- Kuper je počela s dugmadima kad je imala četiri mjeseca i to joj je stvarno pomoglo da se nauči kamo treba obavljati nuždu. Vrlo brzo je to prihvatila i počela koristiti dugmad prve sedmice. Od tada je Kuper naučila koristiti dugmad kako bi zatražila različite igračke, raspitala se gdje su članovi porodice, zatražila poslasticu, rekla kako se osjeća, rekla nekome ako je zabrinuta, tražila da se provoza, pitala gdje je njena ljudska sestra Savana (Savannah) i više - ispričala je Tija.

Tija često dijeli talente svog psa koji govori putem svoje TikTok stranice, gdje ima nevjerovatnih 1,1 milion pratilaca. U jednom preslatkom isječku s 15,9 miliona pregleda Kuper — poznata kao @ChattyLab — može se vidjeti kako više puta pritišće dugme "pomoć". Zbunjena, Tija ju pita šta nije uredu, na što njen labrador pritisne dugme na kojem piše "zmija gore". Iako je to naizgled zastrašujuća nevolja, Tija otkriva da je Kuper zapravo tražila pomoć da donese igračku zmiju koju je ostavila na drugom spratu, piše Večernji.hr.

"Kuper, idi po zmiju", zapovijeda zbunjena mama, na šta njen "lijeni" pas odgovara da će to učiniti "kasnije".

 

Pametan i lijep

Gledaoci su bili zapanjeni njenom sposobnošću komunikacije, a jedan je napisao: “Ovo je nevjerovatno! Kako je vaš pas pametan i lijep.” "Kako je to cool! Je li vašem psu trebalo dugo da to nauči?”, upitao je drugi, na šta je Tija odgovorila: "Ne baš, ali počela je samo s nekoliko riječi i kako ih je naučila, ja sam dodala još riječi." Treći se našalio: "Pas može znati onoliko riječi koliko i trogodišnji čovjek... Ne znam za tebe, ali trogodišnjaci znaju sve."

 

VIDEO