Pedijatri su izdali nove smjernice za sigurno spavanje beba, evo što treba znati

.
PRVI put u pet godina Američka pedijatrijska akademija (AAP) objavila je ažurirane preporuke o spavanju dojenčadi. Smjernice za siguran san temelje se na pregledu dokaza iz gotovo 160 znanstvenih studija provedenih od 2015. i imaju za cilj prevenciju sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koja je uzrok smrti tisuća dojenčadi godišnje u svijetu

U mnogim slučajevima SIDS se može spriječiti sigurnim praksama spavanja. Neprofitna organizacija First Candle navodi da je 79 posto slučajeva SIDS-a uzrokovano spavanjem u krevetu za odrasle ili u krevetiću/kolijevci s jastucima, dekama, plišanim igračkama ili ogradama od tkanine te u preširokoj odjeći.

 

Iako se broj slučajeva SIDS-a dramatično smanjio nakon uvođenja kampanje Back to Sleep 1990-ih, relativno je nepromijenjen od 2000-ih. Zato je američki predsjednik Joe Biden prošloga mjeseca potpisao zakon o sigurnom spavanju za bebe, koji zabranjuje proizvodnju ili prodaju podstavljenih jastučića za krevetiće i proizvoda za spavanje koji su povezani sa stotinama smrtnih slučajeva.

 

Položaj za spavanje dojenčadi

Preporuka AAP-a je da se beba stavlja na leđa za svako spavanje sve dok ne napuni godinu dana. Bebe se ne smiju stavljati na bok ili okrenuti na trbuh za spavanje, čak ni ako je riječ o kratkom drijemanju.

 

"Kada bebe spavaju na trbuhu, njihovi dišni putovi ne mogu biti otvoreni kao kada spavaju na leđima. Kada spavaju na boku, lakše se prevrću na trbuh. Spavanje na trbuhu također može povisiti tjelesnu temperaturu i uzrokovati pregrijavanje", napominju pedijatri.

First Candle pojašnjava roditeljima zašto se ne trebaju brinuti da će se beba ugušiti slinom ako spava na leđima: "Kada je beba na leđima, može okrenuti glavu lijevo i desno kako bi očistila dišne ​​putove, ali ako je na trbuhu, može okrenuti samo glavu u madrac. Također, kada je na leđima, gravitacija će povući ispljuvak u jednjak, a ne u dušnik."

 

Površine za spavanje

AAP napominje da bebe trebaju spavati u krevetiću, kolicima ili prijenosnom krevetiću na ravnoj površini s čvrstim madracem. Madrac treba biti čvrsto prekriven plahtom bez druge posteljine ili mekih predmeta.

Nedavne studije pokazale su da površine za spavanje nagnute preko 10 stupnjeva nisu sigurne za spavanje dojenčadi jer bi mogle potaknuti dojenčad da se prevrne na trbuh. Zato se za spavanje ne preporučuje koristiti njihaljke, dječja gnijezda i viseće mreže, a madraci trebaju biti čvrsti.

 

"Sjajan način da testirate je li površina premekana je da je pritisnete rukom prema dolje, a zatim podignete ruku. Ako vaša ruka ostavi udubljenje, previše je mekana", savjetuje First Candle.

 

Mjesto spavanja

Dojenčad bi trebala spavati u roditeljskoj sobi, blizu kreveta roditelja, ali na zasebnoj površini, barem prvih šest mjeseci života.

 

Rizik od SIDS-a dostiže vrhunac između 1. i 4. mjeseca starosti i neuobičajen je nakon 8. mjeseca života, navodi AAP.

 

Dijeljenje kreveta

AAP ne preporučuje dijeljenje kreveta, ali su svjesni da se mnogi roditelji na to odlučuju jer olakšava dojenje. Podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da se 61.4 posto roditelja odlučuje na dijeljenje kreveta s dojenčadi. Međutim, dokazi pokazuju da zajedničko spavanje može povećati rizik od SIDS-a.

 

"Roditelji su iscrpljeni i iako možda znaju da se ne preporučuje dijeliti krevet s djetetom, odlučuju se za to iz praktičnih razloga. Za druge je to zbog socioekonomskih čimbenika, kulturnih uvjerenja, tradicija ili osobnog izbora", kaže izvršna direktorica organizacije First Candle Alison Jacobson, majka koja je izgubila sina 1997. godine zbog SIDS-a.

 

Kako bi se smanjili čimbenici rizika od SIDS-a pri dijeljenju kreveta, AAP preporučuje da bebe nikada ne spavaju s nekim tko koristi lijekove ili tvari koje mogu umanjiti njihovu sposobnost buđenja ili s nekim tko je pušač.

Budući da rizik od SIDS-a može biti i do 67 puta veći pri dijeljenju kreveta, AAP izričito preporučuje da dojenčad ne stavljate na spavanje (samu ili s drugom osobom) na kauč, sofu ili fotelju, na vodeni krevet ili stari madrac, te da uklonite sve deke, jastuke ili mekanu posteljina s glave ili lica bebe. Ako su bebe rođene prijevremeno ili s malom porođajnom težinom, zajedničko spavanje povećava njihov rizik od SIDS-a.

 

Posteljina

Već je spomenuto, ne stavljajte nikakve mekane predmete, uključujući jastuke, deke ili ogradice od tkanine u okruženje za spavanje dojenčeta. Bebe se stavljaju spavati samo na čvrsto zategnutu plahtu. Ako ste zabrinuti da bi vašem djetetu moglo biti hladno, dodajte slojeve odjeće, ali ne i deke, navodi AAP.

 

Spavanje u autosjedalicama

Autosjedalice, ljuljačke i nosiljke se ne preporučuju za spavanje dojenčadi, posebno mlađe od 4 mjeseca. Ako dijete zaspe u autosjedalici, izvadite ga i premjestite u krevetić. Zašto? Kada dojenčad spava u sjedećem položaju, mogu nehotice začepiti vlastite dišne ​​putove dok opuštaju glavu i brada im pada na prsa.

 

Odjeća

Pedijatri kažu da treba izbjegavati pokrivanje glave dojenčadi, odnosno nošenje kapa. Budući da pokrivanje glave i prekomjerna količina odjeće, odnosno deka, mogu biti povezani s povećanim rizikom od SIDS-a, AAP ne preporučuje bebama da nose kape u zatvorenom prostoru.

Toplija sobna temperatura također može biti povezana s rizikom od SIDS-a. AAP ne preporučuje određenu sobnu temperaturu, ali predlaže da roditelji odijevaju dojenčad primjereno uvjetima, s ne više od jednog sloja više nego što bi odrasloj osobi bilo ugodno nositi. Da biste provjerili ima li znakova pregrijavanja, pogledajte ima li kod bebe znakova crvenila kože, znoji li se ili jesu li joj prsa vruća na dodir.

Dojenje

Isključivo dojenje preporučuje se u prvih šest mjeseci života. Dojenje je povezano s manjim rizikom od SIDS-a jer osigurava jačanje imunološkog sustava beba i zato što se dojene bebe lakše probude iz sna, napominje First Candle.

 

Povijanje

Ne postoje dokazi koji bi preporučili povijanje kao strategiju za smanjenje rizika od SIDS-a. Ako se povijeno dijete stavi na leđa, ali se prevrne na trbuščić, postoji veliki rizik od smrti, napominje AAP. Povijenu dojenčad uvijek treba staviti na leđa, ali kada dojenče počne pokazivati ​​znakove pokušaja prevrtanja, povijanje se više ne smije koristiti.

 

Dude varalice

Dude varalice preporučuju se u vrijeme drijemanja i prije spavanja kako bi se smanjio rizik od SIDS-a. Više studija je pokazalo da nuđenje dude za svako spavanje može smanjiti rizik od SIDS-a za 50 do 90 posto. Razlozi zašto su još uvijek nejasni, ali to može biti posljedica povećane kontrole nad buđenjem i boljeg otvaranja dišnih puteva. Ako duda ispadne iz bebinih usta tijekom spavanja, nema potrebe da je ponovno stavljate, kaže AAP.

 

Uređaji za praćenje

AAP preporučuje da izbjegavate korištenje komercijalnih uređaja koji tvrde da smanjuju rizik od SIDS-a jer za to nema nikakvih dokaza.

 

"Oni mogu dati lažni osjećaj sigurnosti ili signalizirati lažni alarm jer nisu kalibrirani da budu točni kao medicinski uređaji", tvrde pedijatri.

Izvor: