Pedijatri upozorili kako fizičko kažnjavanje utječe na dijete: "Od toga nema koristi"

.

Iako danas sve veći broj roditelja osuđuje fizičko discipliniranje djeteta, ima i onih koji još uvijek vjeruju da je malo po guzi dozvoljeno. Pedijatri upozoravaju da djeca ovakvim načinom kažnjavanja ne mijenjaju svoje ponašanje, nego ga doživljavaju sasvim drugačije.

 

Fizičko kažnjavanje djeteta može na trenutak zaustaviti njegovo ''loše'' ponašanje, ali prema istraživanju Američke udruge pedijatara, ono je najmanje učinkovita metoda discipliniranja. Kako bi potvrdili ovu tezu, znanstvenici su ispitivali roditelje koji u odgoju primjenjuju blaže oblike fizičkog kažnjavanja kao što je udaranje po guzi. Njihovo objašnjenje kažnjavanja bilo je sljedeće - dijete će primiti udarac, shvatiti da je pogriješilo te s vremenom prestati ponavljati ponašanje koje je rezultiralo kaznom.

 

Ipak, rezultati su pokazali da roditelji četverogodišnjaka koji su djecu počeli fizički kažnjavati u dobi od godine dana jednako često kažnjavaju svoju djecu kao i roditelji koji su svoju djecu počeli fizički kažnjavati u kasnijoj dobi. Samim time jednostavno je zaključiti da djeca očito ne mogu naučiti lekcije koje im roditelji pokušavaju prenijeti fizičkim discipliniranjem.

 

Kako fizičko kažnjavanje djeluje na djecu?

Umjesto da ih nauči boljem ponašanju, kažnjavanje ima potpuno drugačije djelovanje. Istraživanja su pokazala da su djeca čiji roditelji primjenjuju fizičko discipliniranje ljuta, tužna i ponižena nakon kažnjavanja. Isto tako, pedijatri upozoravaju da fizičko kažnjavanje može rezultirati agresivnim ponašanjem djece u starijoj dobi. Naime, djeca će s vremenom početi koristiti obrasce ovog ponašanja i zaključiti da je udaranje sasvim normalna stvar.

 

Osim toga, provedena istraživanja na ovu temu pokazala su da ta ista djeca kasnije imaju mnogo problema s mentalnim zdravljem, a najčešće boluju od depresije.

 

''Nema apsolutno nikakvih koristi od fizičkog kažnjavanja. Znamo da djeca rastu i bolje se razvijaju uz pozitivan uzor te postavljanje zdravih granica. Roditelji moraju naučiti postavljati granice na način koji neće biti štetan za njihovu djecu'', naglašava pedijatar Robert Sege.