Pet dobrih razloga da pijete ovaj čaj

Nutricionistkinja Jacqueline London ističe da čaj od đumbira ne liječi sve, kako to mnogi misle, ali da je veoma, veoma zdrav.

Đumbir pomaže kod mučnine

Jutarnje mučnine ili one koje nastaju kao posljedica hemoterapije, mogu se ublažiti čajem od đumbira, kažu iz klinike “Mejo”.

– Ono što đumbir radi je da ubrzava pražnjenje crijeva, tako da ostaci mogu da odu iz stomaka do crijeva efikasnije -kaže gastroenterolog dr Lisa Gandžu.

Ona svojim pacijentima preporučuje da piju čaj od đumbira, a posebno trudnicama koje imaju problem sa jutarnjim mučninama. Dr Gandžu dodaje da je ovaj čaj bezbijedan za trudnice, ali da se ipak konsultujete sa svojim ljekarom prije nego što počnete da ga pijete.

 

Ublažava menstrualne bolove

Studija sprovedena 2015. godine je dokazala da čaj od đumbira ublažava menstrualne bolove. Dr Gandžu ističe da đumbir ima antizapaljenska svojstva, i da svakako vrijedi da pokušate da bolove i grčeve ublažite ovim čajem.

 

Održava nivo šećera u krvi

To, naravno, važi ako pijete nezaslađeni čaj. Napitak od đumbira dokazano pomaže da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, čak i kod obolelih od dijabetesa tipa 2.

To, ipak, nikako ne znači da bi trebalo da na svoju ruku počnete da pijete čaj od đumbira, a da zanemarite sve preporuke ljekara i ono što vam je propisao za dijabetes.Pomažu u mršavljenju

Ne, neće vam magično skinuti salce, ali može malo da vam pomogne.

– Čaj od đumbira nije nikakav eliksir koji utiče direktno na metabolizam – kaže London. Ona dodaje da čaj od đumbira može da vam pomogne tako što ćete ga piti umjesto nekih zaslađenih napitaka, jer skoro da nema kalorija, hidrira organizam, što je sve plus, ako pokušavate da smršate.

 

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Đumbir, pored nekih drugih vrsta voća i povrća, sadrži velike količine fitonutrijenata.

Ove kompnente slične antioksidantima sprječavaju nastanak hroničnih zapaljenja, fiziološkog stanja kod kojeg su ćelije u stalnom stanju pripravnosti zbog prijetnje koja je prošla.

Vremenom, to može da ima veliku ulogu u razvoju bolesti poput artritisa ili kancera,prenosi Republika

Fitonutrijenti poput onih koje sadrži đumbir smanjuje odgovor na zapaljenje, štiteći ćelije od DNK oštećenja.