Pet vrsta kućanskih poslova koje biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće

.
Trudnoća je osjetljiva faza u životu žene. Nositi novi život u sebi znači da morate biti pažljiviji nego inače. Što god učinili, može utjecati na zdravlje vas i vaše bebe pa ne želite napraviti bilo kakvu neozbiljnu pogrešku koja se može pokazati opasnom. Zato morate uzeti u obzir i aktivnosti koje svakodnevno obavljate.

Evo kojih pet kućanskih poslova biste tijekom trudnoće trebali prepustiti drugima.

 

1. Premještanje namještaja ili nošenje teških predmeta

Nakon prvog tromjesečja treba izbjegavati bilo koji zadatak koji uključuje podizanje teškog predmeta ili pomicanje bilo kojeg teškog predmeta. Obavljanje ovih poslova može povećati rizik od ozljeda. To se događa jer se tkiva u zglobovima i dnu zdjelice olabave zbog hormonalnih promjena koje se događaju tijekom trudnoće, čineći vas sklonijim ozljedama.

 

2. Poslovi koji uključuju predugo stajanje

Treba izbjegavati svaki zadatak zbog kojeg morate dugo stajati. Toga se osobito važno pridržavati u jutarnjim satima kada većina žena pati od jutarnje mučnine. Dugo stajanje može pojačati pritisak na vaše noge, što bi dovelo do oteklina i bolova u leđima. Također, ako trebate više vremena provesti kuhajući, napravite pauze i ne stojte jako dugo.

3. Izbjegavajte savijanje

Brisanje, pranje odjeće, čišćenje poda i drugi poslovi koji zahtijevaju savijanje se ne preporučuju tijekom trudnoće. Povećanje tjelesne težine u trudnoći može uzrokovati marginalni pomak u težištu tijela, a savijanje može biti rizično za pojavu problema sa išijasom. Dakle, ako se tijekom izvođenja bilo kojeg zadatka osjećate nelagodno, odmah ga prekinite.

 

4. Izbjegavajte zadatke koji uključuju penjanje 

Tijekom trudnoće penjati se na stolicu ili ljestve može biti loša ideja. Dodatna težina može utjecati na vašu ukupnu koordinaciju i može vas izbaciti iz ravnoteže. To bi moglo naštetiti djetetu, što na kraju može dovesti do prijevremenih trudova.

 

5. Korištenje kemijskih proizvoda za čišćenje ili pesticida

Studije sugeriraju da prenatalna izloženost piperonil butoksidu, uobičajenoj kemikaliji koja se nalazi u insekticidima, može štetiti razvoju fetalnog mozga. Da biste izbjegli takve komplikacije povezane s trudnoćom, izbjegavajte insekticide i proizvode za čišćenje, piše Times Of India.

Izvor: