Peugeot predstavio osvježeni 2008 i snažniji e-2008

peugeot
B segment crossovera predstavlja jedno od najatraktivnijih tržišta, a u Peugeotu žele osigurati da njihov model 2008 ostane "svjež" i konkurentan te da uzme "veći dio kolača".

 

Francuski brend je predstavio obnovljeni model 2008 koji karakteriše najnoviji vizuelni identitet uveden dolaskom modela 508 ranije ove godine. Dobio je trostruka vertikalna svjetla u obliku kandže, koja su integrisana u sjajne crne umetke branika. Najbolja GT oprema prenosi taj poznati izgled i na full-LED prednja svjetla.

Peugeot je promijenio izgled LED stražnjih svjetala kako bi naglasio motiv "tri kandže" korištenjem horizontalnih dvostrukih letvica. Ne treba zaboraviti da su pokazivači smjera i svjetla za vožnju unazad također u LED tehnologiji. Ostale novosti koje se odnose na eksterijer uključuju felge veličine od 16 do 18 inča, koje su slične onima koje se nude za 408. Selen siva predstavlja početnu boju, dok GT uključuje kombinaciju dvije boje sa standardno crnim krovom. Bez obzira na boju, svaki 2008 ima crne bočne retrovizore.

Što se tiče unutrašnjosti, sve verzije Peugeota 2008 su opremljene 10-inčnim ekranom osjetljivim na dodir za razliku od modela prije facelifta gdje su prva dva paketa opreme podrazumijevala manji ekran od 7 inča. Primjerci s opremom Allure i GT imaju novodizajniranu 10-inčnu digitalnu instrument tablu, koja u slučaju GT opreme dolazi s 3D efektom.

Osnovi paket Active posjeduje nekada tradicionalne analogne brojčanike. Verzije s manuelnim mjenjačem dobile su redizajniranu ručicu.

Veće promjene dogodile su se ispod haube jer je Peugeot povećao snagu i domet modela e-2008. Hardver je naslijedio od modela E-208 i E-308, tako da ga pokreće električni motor koji razvija 156 KS, odnosno 15 posto više snage. Kapacitet baterije je povećan s 50 na 54 kWh, a to je rezultiralo povećanjem dometa sa 345 na 406 kilometara.

Početkom 2024. godine će ponuda pogona biti proširena te će uključivati novi hibrid, odnosno benzinski motor sa 136 KS uparen sa 6-stepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom te električnim motorom. Potrošnja će biti manja za 15 posto u poređenju sa benzinskim motorom bez hibridne tehnologije. Peugeot očekuje da će kupci moći voziti automobil u električnom modu više od 50 posto vremena provedenog u gradskoj vožnji.

Oni koji žele jednostavniji pogon i dalje mogu kupiti 2008 sa trocilindričnim 1,2-litarskim turbobenzincem koji razvija 100 KS i koji je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Također, tu je i motor sa 130 KS i osmostepenim automatskim mjenjačem, ali i 1,5-litarski četverocilindrični dizel s automatskim mjenjače, koji isporučuje 130 KS.

Prodaja obnovljenog Peugeota 2008 počinje na ljeto, a to važi i za potpuno električni e-2008.