Pojedite ovo voće prije spavanja i brže ćete zaspati, potvrdila su istraživanja

-

Zdravstvena stanja, ali i stresna svakodnevica mogu ozbiljno ugroziti kvalitetu sna. Srećom, taj problem može se ublažiti nekim jednostavnim promjenama. Primjerice, neki stručnjaci potiču konzumaciju voća kako bi se produžilo trajanje i povećala kvaliteta sna. Preciznije, višnje i kivi pokazali su se korisnima u poboljšanju učinkovitosti sna, piše Express.

Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition među prvima je istaknuo dobrobiti kivija za san. Prema istraživanju koje je objavio taj časopis, kivi sadrži niz spojeva, među kojima su i antioksidansi i serotonin, koji povoljno djeluju na liječenje poremećaja spavanja.

Znanstvenici su do tog zaključka došli nakon što su proveli istraživanje na uzorku od 24 ispitanika u dobi od 20 do 55 godina. Svi sudionici konzumirali su kivi sat vremena prije spavanja svaku večer kroz četiri tjedna. Nakon četiri tjedna pokazivali su veću pospanost prije odlaska u krevet i smanjeno je vrijeme koje im je potrebno da bi zaspali.

"Ukupno vrijeme spavanja i učinkovitost spavanja značajno su povećani", tvrde autori studije iako pozivaju na daljnja istraživanja kojima bi se potvrdili ovi učinci.

Klinički psiholog Michael Breus smatra da kivi nije jedina hrana koja potiče san.

"Tu su i tamno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi, sjemenke, citrusi, rajčica i cjelovite žitarice. Hrana s visokim sadržajem kalcija pomaže u povećanju razine melatonina", tvrdi on.

Još jedno voće za pospješivanje sna koje se često spominje je kisela višnja. U jednoj manjoj studiji, koju je provelo Sveučilište Louisiana State, kiseli sok od višnje produžio je vrijeme spavanja starijih osoba koje pate od nesanice za 84 minute.