Popularan način ishrane: Keto dijeta može ubrzati stvaranje "zombi" ćelija

.
Povećava rizik od pojave bolesti srca i raka

 

Prema novom istraživanju, ketogena ili keto dijeta uzrokuje nakupljanje oštećenih ćelija u organima miševa, što ukazuje na to da ovaj način prehrane može ubrzati starenje organa, povećavajući rizik od pojave bolesti srca i raka.
 

U posljednje vrijeme sve više ljudi, s ciljem gubitka kilograma, eksperimentira s keto dijetom tokom koje se u organizam unosi mali udio ugljikohidrata, ali visok udio masti. S obzirom na to da su dosadašnja istraživanja pokazala različite efekte ovakve prehrane, liječnik David Gius s medicinskog univerziteta UT Health u San Antoniju i njegove kolege odlučili su provesti testiranje na miševima.

Povećan nivo "zombi" ćelija

Tri sedmice su hranili šest miševa hranom kod koje više od 90 posto kalorija dolazi iz masti, a manje od 1 posto iz ugljikohidrata. Kontrolna skupina glodavaca je jela standardnu dijetu u kojoj je 17 posto kalorija dolazilo iz masti, a 58 posto iz ugljikohidrata.

Naučnici su zatim analizirali uzorke tkiva srca, bubrega, jetre i mozga miševa, tražeći "ostarjele" ćelije. Naime, do starenja dolazi kada ćelije postanu previše oštećene za normalno funkcioniranje, ali umjesto da umru, ulaze u "zombi" fazu. Odnosno, i dalje se zadržavaju u tkivima, ispuštajući pritom toksine koji potiču upalu, piše Index.hr.

 

Životinje na ketogenoj dijeti su u svojim organima imale značajno više ostarjelih ćelija u usporedbi s onima na standardnoj dijeti. Primjerice, u njihovim je bubrezima u prosjeku zabilježena četiri puta veća količina markera staničnog starenja.

"Iako je ketogena dijeta vjerovatno dobra, očito nije za svakoga"

Nivo senescentnih ili zombi ćelija se povećava s godinama, a izgleda da bi keto dijeta mogla ubrzati njihovo nakupljanje te starenje organizma. Ovakva prehrana bi stoga mogla i povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2.

Kada su stručnjaci miševima kojima su neko vrijeme davali keto obroke ponovno uveli standardnu dijetu, smanjilo se starenje ćelija.

- Iako je ketogena dijeta vjerovatno dobra, očito nije za svakoga. Što je najvažnije, trebate uzeti pauzu - rekao je Gius, a prenosi New Scientist.

No, imunolog Rasel Džons (Russell Jones) s Instituta Van Andel u Mičigenu ima određene zamjerke.

- Ne znam na koji se način ovi nalazi mogu prenijeti na ljude. Miševi su jeli prehranu s 90 posto masnoće, sumnjam da se ljudi tako hrane - kazao je.

Istraživanje naziva Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs objavljeno je u časopisu Science Advances.  

Foto: Facebook