Porsche 911 Targa: Coupe-cabriolet kao spoj modernog i tradicije "Elfera"

Porsche
Pandemija koronavirusa prisilila je proizvođače automobila da smisle nove načine prezentacije modela pri čemu dominira deklasificiranje na internetu. Tako je Porsche predstavio Targa verziju svog kultnog modela 911, aktuelne generacije 992.

Podsjetimo, sve je počelo s baznim coupeom Carrera, nastavilo se "otvorenim" Carrera Cabrioletom, potom moćnim 911 Turbo S, da bi sada svjetlo dana ugledao Targa s pokretnim krovom.

Targa verzija sada ima moderni mehanizam pokretanja središnjeg dijela krova koji Porsche 911 u 19 sekundi pretvara iz coupea u cabriolet, a dio tradicije je srebreni B-stub.

Bazna verzija je 911 Targa 4 koju pokreće 3,0 litarski turbo-bokser snage 385 "konja" u kombinaciji s pogonom na sva četiri točka i 8-stepenim PDK mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

 

Snažniji Porsche 911 Targa 4S raspolaže sa 450 KS, maksimalnim obrtnim momentom 530 Nm, a može se naručiti i sa 7-stepenim ručnim menjačem. Pored toga, Targa 4S opremljena je elektronski upravljanim stražnjim diferencijalom.

Karoserija je aerodinački unaprijeđena, pa je maksimalna brzina narasla na 289 km/h (Porsche 911 Targa 4), odnosno 302 km/h (Porsche 911 Targa 4S). Postoje i aktivni aerodinamični elementi - zaklopke za usis zraka za hlađenje te stražnji spojler.

 

Poput ostalih verzija nove generacije Porsche 911, tako je Targa dobila InnoDrive i SmartShift tehnologije. Aktivni tempomat ne samo da koristi radar i kameru, već koristi i podatke navigacijskog sistema, uključujući nadgledanje prometnih gužvi. 

Unutrašnjost kopira već dobro poznate elemente novog "Elfera", tako i glavni PCM središnji touchscreen zaslon veličine 10,9 inča, a u ponudi je i poseban trim paket u stilu prvog Porschea 911 Turbo (serija 930 iz 1975. godine). Prodaja počinje u augustu, a cijena startuje od 128.486 eura.

Izvor: