Povratak na posao: Mame otkrile čega se boje, ali i priznale da se raduju tračevima

.
ANKETA koja je obuhvatila 1000 žena otkrila je da svaka peta žena plače prvih nekoliko dana nakon povratka na posao. Rezultati su također pokazali da 31 posto žena teško prihvaća povratak na stari posao, dok je jedna četvrtina rekla da njihovo radno okruženje nije nimalo nalik onome kakvo je bilo prije nego što su postale majke.

No žene su priznale da su se i one same promijenile, a svaka peta priznala je da osjeća kako njihov šef i kolege ne razumiju kroz što su prošle psihički i fizički.

Otprilike 14 posto otkrilo je da im nije ugodno razgovarati o medicinskim problemima s kojima su se borile tijekom ili nakon porođaja, poput inkontinencije, iz straha da će zbog toga izgledati neprofesionalno.

Lisa Myers iz TENA-e, koja je naručila studiju, rekla je: "Povratak na posao nakon rođenja djeteta može biti velika promjena za mnoge žene. Bez obzira na to koliko ste voljeli svoj posao ili koliko ste bili dobri u njemu prije nego što ste imali dijete, za to vrijeme, koliko god vaše porodiljno odsustvo bilo dugo ili kratko, čitav se život promijenio.

Vaši su prioriteti drugačiji i dok pokušavate uskladiti posao i brigu o djeci te svoje roditeljske odgovornosti, možete se osjećati izolirano i kao da vas nitko ne razumije - pogotovo ako vaš šef i kolege nemaju djecu. To također pogoršavaju fizički i mentalni učinci rađanja djeteta - od kojih mnogi mogu utjecati na žene mjesecima ili čak godinama kasnije", objasnila je.

Studija je također otkrila da, dok se 27 posto novopečenih mama osjeća uzbuđeno zbog mogućnosti povratka na posao, 52 posto je bilo zabrinuto, a 37 posto otišlo je toliko daleko da je priznalo da se boji povratka na posao. Četiri od deset mama su rekle kako su se osjećale krivima jer su se vratile na posao, umjesto da su kod kuće s bebom.

Najviše ih brine činjenica da će svoju bebu morati ostaviti s nekime drugim. No, na popisu stvari koje ih brinu našli su se i plaćanje vrtića, uzimanje bolovanja kad god je dijete bolesno, organizacija vremena te promjene na poslu koje su se dogodile dok njih nije bilo.

Kada su u pitanju stvari vezane uz povratak na posao kojima se mame raduju, na prvom mjestu se nalazi zarađivanje novca. Slijede ga razgovori s odraslim osobama, činjenica da će opet imati vremena za sebe i svoje potrebe, osjećaju se kao "stara" verzija sebe, ponovno "korištenje mozga", imanje života izvan roditeljskih obaveza, povratak životu prije bebe, povratak timu/kolegama, vraćanje rutini koja se ne vrti oko hranjenja bebe i mijenjanja pelena te tračanje s kolegama.

No, četvrtina onih koji su dugotrajno patili od tjelesnih ili mentalnih posljedica trudnoće i porođaja izjavila je da to utječe na njihovu karijeru, a 32 posto osjeća kao da ih kolege ili šef drugačije tretiraju zbog tih problema.

Izvor: