Prednosti i nedostaci dječjeg korištenja TikToka i na što roditelji trebaju paziti

.

TikToku je porasla popularnost, osobito u vrijeme lockdowna. Radi se o aplikaciji za snimanje i dijeljenje 15-sekundnih videa. Minimalna starost korisnika smije biti 13 godina, ali kao i ostale društvene mreže, ograničenja se ne provode osobito strogo. Činjenica je da ga djeca koriste sve više, pa i neki roditelji koji se na ovakav način zabavljaju i dijele svoje uspomene s drugima. Ipak, kad su u pitanju djeca, potrebno je povećati oprez. Kao svaka društvena mreža, TikTok ima svoje prednosti i nedostatke, a važno je da roditelji budu svjesni i jednih i drugih.

Prednosti TikToka

Zabava. Zabavnog sadržaja ne manjka, bez obzira na interese i preference, a djeca se tu jako dobro snalaze.

Potiče kreativnost. Djeca koja vole snimati vlastite videe, a ne samo pregledavati sadržaje, lako mogu pronaći inspiraciju, osobito uz sve pjesme i filtere koji se nude.

Besplatan je. S obzirom na to da nema naknade za korištenje, roditelji mogu i provjeriti sadržaje prije nego što dozvole djeci da ga koriste.

Povezivanje s drugima. Nudi veliku mogućnost upoznavanja drugih ljudi. Platformu koriste milijuni ljudi diljem svijeta.

Zbližavanje s članovima obitelji. Za vrijeme lockdowna ovo je bio izvrstan način za okupiti cijelu obitelj i smišljati plesne točke.

Nedostaci TikToka

Izloženost necenzuriranom sadržaju. Pregledavanjem bezbroj videa lako je naići na neke koji nisu namijenjeni za djecu.

Opasna ponašanja. Viralni izazovi su veliki hit ove društvene mreže. Šire se strelovito i ponekad roditelji ne stignu ni primijetiti, a djeca su možda već isprobala neku od ideja koje se pokažu lošima za njih.

Negativan utjecaj. Djeca se počinju natjecati u popularnosti. Skupljanje pogleda, lajkova i komentara može prerasti u veliko opterećenje na mlade umove i stvoriti im brojne komplekse i nesigurnosti.

Prema novim istraživanjima, djeca više vremena provode pregledavajući TikTok videe nego gledajući TV. Radi se o zamjeni ekrana drugim ekranom, ali na TV-u postoje neki sadržaji koji su edukativnog karaktera za djecu, a roditelji još nisu sigurni koliko djeca mogu naučiti iz društvenih mreža.

Poželjno je da roditelji reguliraju postavke privatnosti na dječjim TikTok profilima, a svakako bi bilo dobro i da se uključe s djecom u uporabu ove društvene mreže jer tako najbolje mogu kontrolirati dječje aktivnosti, a u isto vrijeme izgraditi međusobno povjerenje.

 

Izvor: