Preporučljivo zajedničko spavanje mame i bebe

Istraživanja provedena na četiri kontinenta otkrila su poveznicu između zajedničkog spavanja mame i bebe i stope sindroma iznenadne smrti dojenčadi koja je znatno niža u kulturama koje potiču i upražnjavaju zajedničko spavanje.

Mišljenja u vezi sa zajedničkim spavanjem s bebom, u istom krevetu, podijeljena su čak i unutar naučne zajednice pa tako jedni tvrde da je zajedničko spavanje rizično zbog mogućnosti gušenja, a drugi da ima dobrobiti od zajedničkog spavanja i za bebu i za mamu.

Istraživanje Dr. Nilsa Bergmana s Univerziteta u Cape Townu, u kojem se pratilo 16 novorođenih beba, pokazalo je da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom od onih koje su spavale s mamom.

Važnost kontakta "koža na kožu" se pri tome posebno ističe, jer bebi pruža sigurnost i utjehu budući da je novorođenčetu mama jedina okolina koju poznaje. 

Dr. Bergman ističe kako ne smijemo raditi protiv svojih bioloških roditeljskih instinkata, jer time dugoročno štetimo mami i djetetu.

Prema istraživanjima doktora Roberta Levinea i doktorice Sarah Levine provedenim na Univerzitetu Harvard, zajedničko spavanje može drastično promijeniti roditeljstvo. 

U Japanu, gdje je zajedničko spavanje mame i bebe kulturna norma koja dojiljama olakšava život, bilježe se najniže stope smrti dojenčadi u svijetu. Tako u Japanu ima 2,8 umrlih na 1.000 rođenih, dok je u SAD-u, naprimjer, 6,2 umrlih na 1.000 rođenih.

Izvor: