Previše alkohola može vas učiniti anksioznim

Izuzmemo li tjelesne reakcije koje su uobičajene kada je riječ o prevelikoj konzumaciji alkohola, kao posljedica se mogu pojaviti i neke psihološke reakcije među kojima se ističe anksioznost, piše Health.

Nije rijetka situacija da se ljudi koji su konzumirali alkohol osjećaju napeto narednog dana.

U tjelesne simptome mamurluka ubrajamo umor, glavobolju i mučninu, ali problemi s anksioznošću i drugim poremećajima raspoloženja, kao što su razdražljivost ili osjećaj neraspoloženja, također su poprilično česti negativni efekti pića, dovoljno česti da se čak ubrajaju u tegobe.

Kod nekih ljudi, ove promjene raspoloženja mogu biti intenzivne. Ako primjerice imate napade panike, prevelika koncentracija alkohola u krvi može pokrenuti panični napad, dovesti do gubitka daha i bolova u grudima.

Pošto tijelo prirodno nastoji eliminirati alkohol, dešavaju se dvije stvari u organizmu. Šećer u krvi opada iz razloga što vaše tijelo preusmjerava energiju na izlučivanje alkohola, a ne na održavanje zdravih nivoa glukoze i dolazi do upala. 

Istraživanja također povezuju promjene raspoloženja i probleme s pamćenjem, a povećana koncentracija alkohola može poremetiti hemijski balans u organizmu i utjecati na vaš nervni sistem. I nizak nivo šećera u krvi može dovesti do osjećaja nervoze.

Alkohol znatno smanjuje i moć kontrole nad svojim radnjama, što može dovesti do toga da niste svjesni šta ste radili noć prije. Najbolji savjet je da tokom izlaska pijete samo jedno alkoholno piće, maksimalno dva. Također možete pokušati da pijete vodu između alkoholnih pića

Izvor: