Produžite si životni vijek uz ovih nekoliko trikova

23232323

Želite li produžiti svoj životni vijek? ‘Čuvajte nerve, kosu, zube, ten’ kako idu stihovi pjesme jedne poznate grupe. No, uz to postoji nekoliko zanimljivih rješenja koja možete primijeniti već danas kako bi živjeli duže i kvalitetnije.

Istraživanja američke organizacije Physicians Committee, potvrdila su kako osobe koje tokom svog života jedu manje mesa imaju zdravije arterije te manji rizik oboljenja od srčanih bolesti u starosti. Što se tiče pripreme hrane, potiče se hranu pripremati na maslinovom ulju ili pari. Isto tako, navodi se kako je voće, a posebno povrće idealna hrana koja se preporučuje za konzumaciju ako se želi živjeti dugo i kvalitetno te uživati u starosti.

“Što prije osoba usvoji zdrav način života to će si značajno smanjiti preranu smrtnost i produžiti očekivani životni vijek”, istaknuli su u svojim višegodišnjim istraživanjima naučnici s Harvarda.

Tjelesnom aktivnošću prijevremena smrt smanjena za 35%

Potrebu za tjelesnom aktivnosti nužno je uvesti još od najranije dobi kako bi se razvila navika vježbanja tokom cijelog života. Brojne su prednosti tjelesne aktivnosti kako za stariju tako i za mlađu životnu dob. Loš izbor rekreacije ne postoji, bilo da se radi o specifičnom sportu, vježbanju u teretani, vožnji bicikla ili jednostavnoj šetnji koja se preporuča osobama zrelije životne dobi.

Tjelesna aktivnost smanjuje mnoge glavne faktore rizika od smrtnosti, uključujući arterijsku hipertenziju, dijabetes melitus tip 2, koronarnu bolest srca, moždani udar i rak. Smrtnost od svih uzroka smanjena je za oko 30% do 35% kod fizički aktivnih u usporedbi s neaktivnim subjektima”, istakli su naučnici s Odjela za neurologiju Klinike Bad Berka.

Izbjegavati stres

Stres je povezan s tjelesnom aktivnosti s obzirom da primjerena tjelesna aktivnost povećava otpornost organizma bilo na vanjske bilo unutarnje utjecaje pa tako i na stres. Stres mnogi nazivaju i tihim ubicom, što on u konačnici i jest. Stoga, potrebno je razviti i držati se alata koji će osobi pomoći da se na primjeren način nosi sa stresom kako ne bi nastupila preuranjena smrt.

“Međutim, ako se sa stresom suočavamo na zdrav način i ne dopustimo da bude dugotrajan, možemo spriječiti njegove negativne posljedice i sačuvati svoje zdravlje”, zaključuju iz Zagrebačkog psihološkog društva.

Brojni naučnici ističu važnost meditacije i korištenja metoda svjesnog disanja kao načine lakšeg nošenja sa stresnim situacijama i jednostavnijim procesuiranjem stresa.

Izvor: