Proklijali krompir može biti otrovan: Pet načina da spriječite klijanje

krompir
Ne bi ste trebali jesti proklijale krompire jer to znači da su proizveli prirodne toksine.

 

Krompiri niču kada su izloženi toplom okruženju, oko 20 stepeni ili višoj – kaže registrirani nutricionista Rahaf el-Boči, vlasnik ”Olive Tree Nutrition” i portparol Akademije za prehranu i dijetetiku.

Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin, koji može biti otrovan ako se konzumira. Ako krompir ima samo male klice i još je čvrst, možete ukloniti klice i odrezati sva meka mjesta te pojesti ostatak gomolja. Ali, idealni uvjeti skladištenja mogu učiniti da ovo popularno povrće traje mnogo duže.

 

Čuvajte krompire dalje od topline i svjetlosti

Budući da svjetlo, toplina i vlaga mogu ubrzati klijanje vaših mladica, najbolje je držati krompire na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Dobre opcije su smočnica ili ladica, za razliku od pultu ili prozorske daske gdje dnevna svjetlost može imati utjecaja.

 

Čuvajte krompir u frižideru

Novo istraživanje dovelo je u pitanje dugotrajne preporuke za skladištenje namirnica, pa možete razmisliti i o držanju krompira u frižideru. ”Dok su stručnjaci prije savjetovali da se krompiri ne čuvaju u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno’, kaže Kelsej Kunik (Kelsey), nutricionista i savjetnik za Zenmaster Wellness. Agencija za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno te da može krompiru produžiti trajnost za 3 do 4 mjeseca.

 

Prebacite krompir iz plastične vrećice

Krompir često dolazi u plastičnim vrećicama koje nisu idealne za skladištenje. Umjesto toga zamijenite plastiku papirnatom vrećicom, mrežastom vrećicom ili spremnikom za otpatke s ventilacijom. Plastična vrećica može potaknuti vlagu, što može dovesti do plijesni i truhljenja.

Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća

Također je važno u kakvom je ”društvu” vaš krompir. Nemojte ih skladištiti u blizini jabuka, avokada, rajčica ili drugih vrsta proizvoda koji otpuštaju etilen. To je plin koji proizvode neki proizvodi koji mogu uzrokovati brže sazrijevanje osjetljivog voća i povrća.

 

Uklonite proklijali ili pokvareni krompir

Jedan proklijali krompir može utjecati na ostatak vrećice.

Ako primijetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz hrpe jer se bakterije i plijesan mogu lako proširiti na ostale krompire – kaže Kunik.