Proteini – sve informacije o proteinskim napitcima na jednom mjestu

proteini
Proteini odnosno bjelančevine su ključni gradivni element našeg tijela. Radi praktičnije konzumacije proteina, postoje takozvani proteinski napitci.


Na tržištu postoji velik broj proizvoda, koje poznajemo pod imenom proteini. Uz činjenicu da postoje kvalitetniji i manje kvalitetniji proizvodi, bitno je da poznajemo i različite vrste proteinskih napitaka i posljedično i njihovu namjenu.

Kako možemo razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih?
Prvi i najbitniji podatak je sadržaj proteina. Cijeli niz proizvoda na tržištu nosi ime proteini, premda ako detaljnije pogledate njihov sastav, možete jednostavno utvrditi da se radi o napitku koji ima vrlo mali postotak proteina u svom sastavu.

Proteinski napitak mora sadržavati barem 70% proteina u svom sastavu. Veći postotak proteina sa sobom obično znači i niži udio ugljikohidrata, šećera i masti. Shodno tome i veću kvalitetu samog proteinskog proizvoda.

Uz proteinski sadržaj u proteinskom napitku je ključno i iz kojeg izvora su proteini proizvedeni. Najkvalitetniji proteini su proizvedeni iz sirutke i poznajemo ih i pod imenom "Whey Proteini". Za sirutkine (whey) proteine je značajno da imaju potpuni aminokiselinski profil i vrlo visoku biološku vrijednost, što znači da imaju visoku stopu iskoristivosti.

Zatim slijede proteini na bazi mliječnih bjelančevina odnosno kazeina. Nakon njih po kvaliteti imamo proteinske napitke koji su proizvedeni od biljnih proteina kao što su grah, riža i konoplja. Glavna karakteristika proteina iz biljnih izvora je u tome da nisu alergeni i mogu ih koristiti korisnici koji su npr. intolerantni na laktozu. Predstavljaju i logičan odabir za vegane.

Širok izbor kvalitetnih proteina možete pronaći u našoj THE Nutrition Internet trgovini.

Sirutkini whey proteini

Tijekom godina znanstvenici su utvrdili da upravo sirutkini whey proteini imaju cijeli niz pozitivnih učinaka na naše tijelo i blagotvorno djeluju na zdravlje, imunološki sustav te opće stanje organizma.

Tekuća sirutka, koja je nusproizvod prilikom proizvodnje sira i možemo ju kupiti u prehrambenim trgovinama, nije jednaka sirutkinim proteinima u prahu. Sirutkini whey proteini su proizvedeni posebnim postupkom kako bi se sačuvale sve pozitivne karakteristike sirutke. Upravo takva obrađena tekuća sirutka u prahu ima pozitivne učinke na naše tijelo koje ćemo vam otkriti u nastavku ovog članka.

Pozitivni učinci whey proteina

Sprječavanje razgradnje mišićne mase

Znanstvena istraživanja su pokazala da upravo sirutkini whey proteini sprječavaju razgradnju mišićne mase odnosno pospješuju proces regeneracije. Njihova prednost je u tome da se vrlo brzo apsorbiraju u krvotok te se radi te pozitivne karakteristike obično koriste neposredno nakon treninga.

Brže dobivanje mišićne mase

U "THE Nutritionu" smo prije nekoliko godina razvili zaista poseban proteinski napitak "THE Amino Whey", koji sadrži sirutkine proteine i ima ekstra dodane aminokiseline te kolagen. Visok udio BCAA aminokiselina je ključan za sintezu proteina i pospješuje izlučivanje anaboličnih hormona (hormon rasta, testosteron). Upravo radi navedenog su sirutkini proteini bitni kada želite dobiti mišićnu masu i poboljšati regeneraciju nakon tjelesne aktivnosti. Dodani kolagen u proizvodu pomaže održati kožu elastičnom i poboljšava strukturu kose i noktiju.

Efikasnije mršavljenje

Whey proteini kao što je "THE Amino Whey" sadrže 86% proteinskog udjela i vrlo su preporučljivi u fazi mršavljenja. Povećani unos proteina u prehrani je vrlo bitan kada želite smršaviti. Uz sve što smo naveli, kvalitetni sirutkini proteini kao što je "THE Amino Whey" skoro pa uopće ne sadrže ugljikohidrate i masti i samim time predstavljaju idealan proteinski napitak u fazi mršavljenja.

Whey proteini i imunološki sustav

Glutation (GSH) je tripeptid i najrašireniji antioksidans u našem organizmu. Jak i otporan imunološki sustav u današnja izazovna vremena je postao nikada važniji. Uz podršku imunološkom sustavu, glutation pozitivno utječe na rad mozga i smanjuje simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te pospješuje funkciju jetre. Glutation je sastavljen od aminokiselina glicina, cisteina i glutaminske kiseline. Upravo su sirutkini proteini oni koje sadrže velike količine navedenih aminokiselina i pomažu u tvorbi glutationa.

Koliko sirutkinih whey proteina je preporučljivo konzumirati

S obzirom na spol, starost i tjelesnu aktivnost imamo različite potrebe za bjelančevinama. Preporučujemo sljedeće…

Ženama nakon tjelesne aktivnosti preporučujemo konzumaciju 30-35 g "THE Amino Wheya".

Muškarcima nakon tjelesne aktivnosti preporučujemo konzumaciju 40-45 g "THE Amino Wheya".

Sirutkini whey proteini nisu samo hrana za sportaše nego imaju i cijeli niz pozitivnih učinaka na naše tijelo!

Izvor: