Provjerite: Ova dva mjesta su najgora za kućne biljke

biljka
Dobra ideja je grupisati biljke zbog boljeg održavanja razine vlage oko njih. Također, držite ih bliže prozorima koji su okrenuti prema jugu ili zapadu jer tamo ima više direktne svjetlosti.


Postoje dva mjesta u domu koja biljkama zimi najmanje odgovaraju, a to su hladni prozori kroz koje ulazi zrak i mjesta iznad te pokraj radijatora ili nekog drugog izvora topline, pojasnio je Puneet Sabharwal, izvršni direktori i suosnivač tvrtke ‘Horti’ koja se bavi biljem.

Savjetuje provjeriti jesu li prozori hermetički zatvoreni prije odluke da se kraj njih drže biljke, a važno je paziti i da listovi biljaka ne dodiruju hladno staklo.

Radijatori, kaže, isušuju zrak i izvlače vlagu iz kućnih biljaka pa je bolje ne držati ih blizu. Ako vidite da lišće vene i poprima smećkaste dijelove, svakako premjestite biljku dalje od izvora topline ili je češće prskajte vodom.

Dobra ideja je grupirati biljke jer se tako bolje održava dobra razina vlage oko njih, a osim toga to u prostoru može izgledati vrlo zanimljivo. Valja imati na umu da sunčeve zrake zimi padaju pod drugim kutom na biljke i obično je sunce skriveno iza oblaka.

– Sunčevo svjetlo je oskudno u ovo doba godine, ali biljkama je ono i dalje potrebno. Savjetujem držati ih bliže prozorima koji su okrenuti prema jugu ili zapadu jer je na njima najviše direktne sunčeve svjetlosti. Također, povremeno okrećite lonce s biljkama tako da biljka dobiva dovoljno svjetla sa svih strana – savjetuje ovaj stručnjak.

Izvor: