Psiholog Adna Mehmedagić: Stres kod žena umanjuje šanse za trudnoću

trudnoca
Razgovarajte otvoreno o onome što vas muči


Stručnjaci su svojedobno mislili da samo oko polovina slučajeva neplodnosti ima fizičko porijeklo, a da su ostatak neobjašnjivi psihosomatski problemi kod žena. Nekoliko nedavnih studija otkrilo je povezanost između nivoa svakodnevnog stresa kod žena sa smanjenom šansom za trudnoću.

Pišite dnevnik

Dokazano je da su žene s visokim nivoom stresa imale 29 posto manje šanse da zatrudne nakon godinu pokušavanja kao i manje šanse da zatrudne nakon jednog postupka vantjelesne oplodnje. Kako reducirati stres? Podijelite svoje strahove i pitanja dok se nosite s neplodnošću.

Od velike je pomoći da u blizini imate ljude koji mogu pomoći i odgovoriti na vaša pitanja, biti osjetljivi na vaše osjećaje i razumjeti vaše strahove i nedoumice. Osjećajte se slobodnim da kontaktirate psihologa i potražite savjete.

Vodite dnevnik - dnevnik je prijatelj koji nikada nije previše zauzet ili umoran da vas sasluša, a to je najčešće ono što nam treba.

Osjećaj podrške

Pisanjem dnevnika možete dobiti uvid u vaše nesvjesne strahove i brige te osmisliti put ka njihovom rješenju.

Razgovarajte s partnerom - neplodnost nije vaš lični problem, već problem partnera i vas. Razgovarajte otvoreno o onome što vas muči. Osjećaj podrške smanjuje stres i stvara osjećaj motivacije.

Informirajte se - studije su pokazale da informiranost o nekom problemu smanjuje osjećaj napetosti i daje nam mogućnost da bolje kontroliramo naše emocije.

Nemojte oklijevati, porazgovarajte s ljekarom i sakupite sve dodatne informacije o procesu kroz koji prolazite.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost, poput vježbanja, plivanja ili šetnje u prirodi, potiče izlučivanje endorfina, koji umanjuje štetno djelovanje stresa. Vještine suočavanja i metode upravljanja stresom koje sada učite mogu vam poslužiti tokom godinama koje dolaze - a možda čak i pripremiti za roditeljstvo.

Izvor: