Redovito je išla u solarij pa zaradila golemi ožiljak na čelu

Carrie Searcy suočila se s karcinomom kože koji se pojavio na njenom čelu. Liječnici sumnjaju da su predispozicije za teško oboljenje nastale od 16. do 25. godine kada je Carrie tri puta tjedno posjećivala solarij.

Tada nije koristila kremu za sunčanje jer je vjerovala da će izravno izlaganje UV zračenju pomoći da izgleda kao modeli s naslovnica modnih magazina. Ipak, postala je zabrinuta kada je prije nekoliko godina na svom licu uočila blijedu točku nalik vosku.

Carrie je se pokušala riješiti kod kuće, ali bez uspjeha. Potom je posjetila dermatologa pa je uslijedila biopsija čudne pojave na koži.

Rezultati su otkrili da je Carrie imala karcinom bazalnih stanica, tip raka koji zahtijeva kiruršku intervenciju. Šest tjedana nakon otišla je na šestosatnu operaciju i tumor je uklonjen. Tada je dobila ožiljak na čelu u dužini od oko 10 centimetara.

"Točka je bila veličine jagodice prsta pa sam mislila da će operacija proteći brzo. Medicinska sestra mi je rekla da je točka vrh ledenog brijega i da je najvjerojatnije zahvaćena veća površina ispod kože. Zaprepastila sam se kada sam ugledala rez. Plakala sam zbog ožiljka i pitala se koliki je tumor zapravo bio", kaže Carrie, a prenosi Unilad.

Operacija i njene posljedice navele su Carrie na razmišljanje o prošlom načinu života. Pitala se je li preplanuli ten bio vrijedan patnje koju je doživjela.

Sada želi upozoriti sve korisnike solarija o štetnim posljedicama. Savjetuje ljude da umjesto izlaganja sunčevim zrakama koriste kreme i sprejeve za potamnjivanje kože.

"Postoje dva sloja šavova na mojoj rani. Vanjski će biti skinut sljedećeg tjedna, a unutarnji će se istopiti. Neugodno je iskustvo dokaz da preplanuli ten nije vrijedan stresa i ovakvog maltretiranja", kaže Carrie.

Pored negativnih učinaka za zdravlje čovjeka, solarij može biti uzrok preranog starenja kože, bora i oštećenja.

Iz Nacionalnog zdravstvenog udruženja Irske kažu da jedan tretman u solariju povećava rizik od nastanka raka skvamoznih stanica za 67% i 29% za nastanak raka bazalnih stanica. Prvi slučaj podrazumijeva da bolest nastaje u srednjem i vanjskom sloju kože. Bazalne se stanice nalaze dublje i zadužene su za stvaranje nove kože.

Osobe koje su prije 25 godina koristile solarij izložene su većem riziku od nastanka karcinoma u kasnijem razdoblju života. Simptomi nisu uvijek vidljivi, a mogu se pojaviti i 20 godina nakon.

Izvor: