Redovno vježbanje je efikasnije od lijekova za tretiranje određenih bolesti

Redovno vježbanje može da snizi krvni pritisak i smanji visceralnu tjelesnu masu barem podjednako efikasno kao i većina uobičajenih lijekova na recept, stoji u dva nova stručna pregleda relevantnih istraživanja o efektima vježbanja na pojavu bolesti, prenosi New York Times.

Nove studije podržavaju ideju da se vježbanje može smatrati medicinom, a pojedini ljekari redovan fitness smatraju moćnim lijekom. One također postavljaju pitanja o tome da li ljudi dovoljno znaju o vrstama i učestalosti vježbi koje bi najbolje mogle pozitivno utjecati na različite zdravstvene probleme.

Mogućnost formalnog propisivanja vježbi kao tretmana za različita zdravstvena stanja, uključujući visok krvni pritisak, rezistenciju na inzulin, gojaznost, osteoartritis i druge bolesti, sve je privlačnija opcija među naučnicima i ljekarima.

Američki koledž sportske medicine već vodi globalnu kampanju pod nazivom "Vježba je medicina", koja ima za cilj ohrabriti ljekare da uključe vježbanje kao sastavni dio tretiranja bolesti.

I dok se mnogi lijekovi suočavaju s opsežnim testiranjem prije nego što budu odobreni i propisani kao terapija, nuspojave prekomjernog vježbanja obično su relativno male i kratkoročne, prenosi Klix.ba.

Naime, istraživači tokom ovog projekta su prikupili sve studije koje se bave djelotvornošću lijekova za tretiranje određenih stanja i usporedili ih sa studijama u kojima se ispitivala djelotvornost vježbanja na liječenje iste bolesti te su uporedili rezultate.

Glavna prednost vježbanja se zapravo ogleda u snižavanju krvnog pritiska kod osoba s hipertenzijom te smanjenje ukupne visceralne tjelesne mase kod gojaznih ljudi, a tjelovježba se pokazala čak efikasnijom od lijekova za tretiranje ovih stanja.

Izvor: