Reese Witherspoon ima milionski posao. Evo kako je došla do njega

q232

Kada čujete ime Reese Witherspoon prva asocijacija je vjerovatno jedna od njezinih prepoznatljivih uloga u filmovima poput “Plavuša s Harvarda”, “Okrutne namjere” ili “Divljina”. No ova dobitnica Oscara nije samo glumica već i poduzetnica te producentica. Njen book club naziva Reese’s Book Club prate milioni ljudi, a ona je postala jedna od najuspješnijih i najbogatijih zvijezda Hollywooda.

Frustraciju je pretvorila u prednost

U glumačke vode došla je sa samo sedam godina kad je glumila u lokalnoj reklami. U školi je uvijek bila odlična učenica, no zbog glumačke karijere ispisala se sa Stanforda. Nakon što je 2005. dobila Oscara za svoju ulogu u filmu “Hod po rubu”, uloge koje je dobivala nisu bile toliko značajne i filmovi nisu bili najuspješniji. Jednog je dana, piše Hollywood reporter, pronašla sebe na popisu glumaca koji su bili popularni prije deset godina.

Frustracija i ljutnja koju je osjetila probudile su u njoj poduzetnički duh. Osnovala je svoju firmu Pacific Standard i producirala filmove “Nestala”, “Male velike laži” i “Divlja” u kojem je i sama glumila. Svi filmovi doživjeli su ogroman uspjeh. Ipak, ni tad je nisu, smatra, gledali kao ozbiljnu filmašicu.

Preimenovala je svoju producentsku firmu u Hello Sunshine, “brend pričanja priča” koji je otišao daleko izvan filma i televizije. Vodila je podcaste, live događanja, snimala videozapise na YouTubeu. Spojivši svoje dvije strasti, čitanje i društvene mreže, 2017. nastao je njen book club odnosno knjiški klub koji je premašio očekivanja svih, a trenutno ih samo na Instagramu prati 2,7 miliona ljudi.

Svakog mjeseca bira knjige koje će preporučiti članovima, a u većini knjiga koje Reese Whiterspoon preporuči glavnu ulogu ima žena. One nikad nisu sporedni likovi već uvijek pokreću narativ. Ne postane baš svaka preporučena knjiga bestseller no sve broje više od 10.000 prodanih primjeraka, što je respektabilan broj u izdavačkom poslu. Reese zna što radi kad preporučuje knjige jer uvijek bira one autore koji su u trendu i knjige koje se mogu dobro ekranizirati. U nekima je i sama glumila, poput Huluove adaptacije knjige “Little Fires Everywhere”, piše Yahoo! finance.

Daje preporuke

No ipak, kako je od jednog book cluba uspjela stvoriti milionski biznis? Kad Reese preporuči neku knjigu, ona postane apsolutni hit i većina autora želi da je baš njihova knjiga izabrana.

U zamjenu za to da Reese’s Book Club uključi neku knjigu u svoj klub i time omogući milionsku kupnju primjeraka, njena firmas želi kupiti prava na pretvaranje te knjige u film, ako to požele. Time što daje tim knjigama platformu, pravi sebi marketing i prije nego što je film napravljen. Reeseina produkcijska firma Hello Sunshine zatim prodaje ta kupljena prava različitim servisima za streaming kao što su Amazon prime, Netflix, Apple TV i Hulu.

Od nastanka ove strategije Reese je prodala Hello Sunshine za 900 miliona dolara. Kupila ju je medijska firma iza koje stoji privatna firma Blackstone Group Inc. Unatoč prodaji, Reese je i dalje snažno uključena u firmu te se nalazi u njenoj upravi. Uspostavila je partnerske odnose s izdavačima i autorima kako bi promovirala knjige i osigurala ekskluzivne ponude za svoje članove. Osim knjiga, proširila je svoj sadržaj na različite platforme što je omogućilo veći angažman publike i dodatne prihode.

Kroz svoj book club Whiterspoon je uspostavila zajednicu za ‘obične’ žene širom svijeta. Na društvenim mrežama pokazuje da je ona baš poput svih njih što ju čini još pristupačnijom, a iako u svom poslu iza sebe ima mnoštvo ljudi, i dalje ona sama najavljuje sve knjige, priča o njima i potiče angažman.

Slavni i poduzetnički duh

Nije Reese jedina osoba iz glumačkog svijeta koja jeje pokrenula svoj posao. Naprimjer, Ryan Reynolds je suosnivač alkoholnog pića Aviation American Gin kojeg je prodao za 610 miliona dolara, a i dalje je njihov ambasador. Jessica Alba je suosnivačica firme The Honest Company koja se bavi proizvodnjom ekološki prihvatljivih proizvoda za bebe i kućanstvo. Firma je postala izuzetno uspješna i ostvarila značajne prihode. Tu su i Gwyneth Paltrow i njezinih lifestyle brend Goop, George Clooney i tequila brend Casamigos i mnogi drugi.