Reis Kavazović: Naš narod zna se ponašati u vremenima kriza

Reis Kavazović
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović dao je ekskluzivni bajramski intervju „Dnevnom avazu“. Reis Kavazović govorio je za naš list o tome u kakvom ozračju muslimani dočekuju ovaj Bajram, ramazanu i iskušenjima pandemije, osvrnuo se i na aktuelne afere u vremenima krize te održanu misu za žrtve Blajburga.

On je, između ostalog, kazao da se naš narod zna ponašati u vremenima kriza. Valjda su nas, kako je rekao, na to naučile teške ratne godine iz devedesetih.

- Postepeno popuštanje mjera je omogućilo vjernicima da barem u posljednjoj trećini ramazana osjete i zajedničku dimenziju posta kroz ponovno otvaranje džamija. Čini mi se da iz ramazana izlazimo osnaženi većom nadom da se ovom iskušenju bliži kraj. Sjetimo se samo u kakvim okolnostima smo zapostili. Sada je na svima nama, a naročito državnim organima, da uradimo sve kako bi šteta bila što manja i kako bi se posljedice u što kraćem roku, ako ne sanirale, a ono barem umanjile.

Kazao sam već više puta, ne trebamo se opustiti kada su u pitanju mjere zaštite, ali da se moramo vratiti životu, to je posve jasno. Posebno nam se valja pobrinuti o onima koji su ostali bez posla. Trebamo sve učiniti da se tereti, koliko je to god moguće, ravnomjerno rasporede. Ako se to ne učini, bojim se da ćemo imati teških socijalnih problema – kazao nam je reis Kavazović.

Ekskluzivni intervju čitajte u dvobroju printanog izdanja „Dnevnog avaza“.

Izvor: