Restoranima u ovoj zemlji dozvoljeno da naplaćuju hlad u restoranu

ć

Vlasti španske Andaluzije donijele su odluku da restorani imaju zakonsko pravo da dodatno naplaćuju stolove na suncu ili u hladu, pod uvjetom da gosti budu propisno obavješteni o većim cijenama prije nego što naruče.


Obavještenja o većim cijenama mogu se dati preko jelovnika, cjenika ili se oglasiti na neki drugi način, dok verbalna poruka posetitelju neće biti dovoljna, piše The Olive Press.

Naknada za stol
Istovremeno, pojašnjava se da neće postojati posebna naknada za stol s određenim pogledom ili lokacijom na meniju, ali će restoranima biti dozvoljeno da naplaćuju dodatnu naknadu za svako jelo posluženo u određenim dijelovima objekta, ako je to jasno naznačeno u cjeniku.

Glasnogovornik udruženja potrošača Ruben Sanchez rekao je da ugostiteljski objekti ne mogu naplaćivati “10 eura više” za stol na terasi.

“Ipak, restoranima i barovima je dozvoljeno da naplate više za svako jelo koje se servira na terasi sve dok je to jasno navedeno u cjeniku”, rekao je Sanchez i dodao da restorani ne mogu naplatiti naknadu za rezervaciju stola, a ako to urade, ovaj iznos mora biti uklonjen iz konačnog računa.

Voda iz slavine
Sanchez je također rekao da gosti ne smiju biti obvezni da kupuju flaširanu vodu jer voda iz slavine mora biti dostupna. Što se tiče napojnica, Sanchez je naveo da je odluka o tome da li da se ostavi napojnica na gostu, što znači da je obvezna dodatna “naplata usluge” nezakonita.

Ranije su vlasti grada Seville, glavnog grada Andaluzije, najavile planove da ograniče ulazak turista na središnji gradski trg Plaza de Espana. Stanovnici grada i pokrajine tamo će, kao i do sada, moći da ulaze bez ograničenja, ali će turisti na glavni gradski trg moći ići samo uz naplatu, prenosi Bljesak.info.