Roditelji su ga zbog izgleda ostavili čim se rodio, a danas inspirira druge

.
Jono Lancaster rođen je s Treacher Collinsovim sindromom, koji uzrokuje rijetko stanje koje značajno utiče na izgled i oblik lica.

 

Nema razvijenu čeljust ni jagodične kosti, a sindrom je uticao i na izgled njegovih ušiju. Naučiti prihvatiti svoj jedinstven izgled bilo je za njega, priznaje, dugo putovanje, koje je počelo od trenutka kada se rodio. U intervjuu za LADbible Jono je otkrio da su ga se roditelji nakon rođenja odrekli zbog izgleda. To je saznao s 24 godine.

-Oba roditelja bila su užasnuta izgledom djeteta. Napustili su bolnicu 36 sati kasnije, ostavivši dijete, piše u bolničkom dokumentu koji je uručen Jonu.

-Ostavili su me jer sam izgledao drugačije, pretpostavljao sam to i u mladosti, kaže sad. Jonovo odrastanje nije bilo lako. Zlostavljali su ga zbog izgleda, pogotovo u srednjoj školi.

-Imao sam sigurnu, blisku okolinu, no kad sam došao u srednju školu, bio sam izložen starijoj djeci koja nisu bila naviknuta na mene, kaže.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Jono je usvojen s pet godina i njegova majka Jean uvijek mu je bila najveća podrška. S 20 godina doživio je lični rast, našao je posao, bio je u vezi i počeo sticati samopouzdanje.

-Imao sam prijatelje, posao, bio sam u zdravoj vezi, bio sam na dobrom mjestu, prisjeća se početka svojih dvadesetih koje su sve promijenile.

Tad je odlučio kontaktirati svoje biološke roditelje. Oni i dalje nisu željeli ostvariti kontakt s njim.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

-Bila je to mješavina emocija, ali pomirio sam se s tim. Oni su mi dali ovaj život i na meni je sad da ga iskoristim najbolje što znam, kaže.

Danas Jono dijeli svoju priču da bi inspirirao druge i pomogao im da zavole sebe. Pokrenuo je i dobrotvornu organizaciju pod nazivom ‘Love Me Love My Face Foundation’, koja podiže svijest i podržava pojedince i porodice s Treacher Collinsovim sindromom.