Rusija kaznila Facebook i Telegram: Nisu brisali sporne sadržaje

.

Očekuje se da ruski sud donese presudu po dvije slične optužbe i protiv Twittera

Ruski sud novčano je kaznio Facebook sa šest miliona rubalja i aplikaciju za poruke Telegram s 11 miliona rubalja jer nisu uklonili protuzakonit sadržaj, što je novi udarac Rusije u sukobu s velikim tehnološkim kompanijama.

Moskva je posljednjih mjeseci poduzela korake za reguliranje i ograničavanje moći društvenih mreža i tehnoloških divova, izričući manje kazne za nedozvoljene sadržaje, istovremeno nastojeći primorati strane firme da otvore svoje urede u Rusiji i pohranjuju osobne podatke Rusa na teritoriju Rusije.

Moskovski sud u okrugu Taganski rekao je da je Facebooku izrekao kaznu od šest miliona rubalja za dva različita administrativna prekršaja na osnovu obaveze vlasnika internetskih stranica da brišu nedozvoljene informacije. Telegram je kažnjen za tri različita prekršaja, rekao je sud. Facebook i Telegram za sada nisu komentirali presude.

Očekuje se da ruski sud danas donese presudu po dvije slične optužbe i protiv Twittera. Rusija je u aprilu kaznila Twitter s 118.000 dolara zbog odbijanja zahtjeva za brisanje tvitova koji pozivaju mlade na proteste sredinom januara protiv uhapšenog Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja, a sadržaji na toj mreži se od tada u Rusiji sporo učitavaju.

Izvor: