Sada se rađa više blizanaca nego ikada prije

.
SADA se na svijetu rađa više blizanaca nego ikad prije. Glavni razlozi tome su sve veća upotreba in vitro oplodnje (IVF) i kasnije osnivanje obitelji.

Demograf Christiaan Monden sa Sveučilišta Oxford i njegovi kolege analizirali su podatke iz 165 zemalja od 1980. do 2015. godine. Globalna stopa rođenja blizanaca porasla je za trećinu od 1980-ih, s 9 na 1000 rođenih na 12 na 1000.

 

Najveći porast zabilježen je kod neidentičnih blizanaca; odnosno onih koji se razvijaju iz zasebnih jajnih stanica. Stopa rođenja jednojajčanih blizanaca ostala je svih tih godina približno ista.

 

Hormoni potiču oslobađanje više jajašaca

"Najveći faktor porasta rođenja blizanaca u zemljama s visokim i srednjim prihodom je sve veća upotreba tretmana za plodnost", kazao je Monden.

 

Naime, žene koje uzimaju hormone koji stimuliraju proizvodnju jajašaca češće oslobađaju dva jajašca odjednom, piše New Scientist.

Umjetna oplodnja i kasnije osnivanje obitelji

Također, u klinikama koje provode IVF se često u maternice istovremeno stavlja dva, tri ili više embrija, kako bi se povećale šanse da barem jedan preživi. To može dovesti do razvoja blizanaca, odnosno trojki ili četvorki.

 

Budući da su bebe tijekom takvih trudnoća sklone većem zdravstvenom riziku, poput preranog rođenja ili premale tjelesne težine, mnoge zdravstvene agencije sada preporučuju da se u maternice stavlja jedan embrij; što bi značilo da bi u budućnosti moglo doći do pada stope rođenja blizanaca.

 

Uz IVF još je jedan faktor bitan za porast rođenja blizanaca - osnivanje obitelji u kasnijoj životnoj dobi. Naime, starije žene češće od mlađih istovremeno ispuštaju dva jajašca.

 

Izvor: