Sadfishing – novi trend koji zaluđuje sve mlađe generacije

“Sadfishing” je internet sleng skovan u SAD-u (naravno), a opisuje sve pomodniji fenomen dijeljenja ličnih problema u potrazi za saosjećanjem na društvenim mrežama (eng. sad – tužan; fishing – pecanje). Cilj je privući publiku ili pridobiti javnost. Studija već postoji. Njen kontekst je jednostavan: ko šta objavljuje i ko odgovara? Kako definisati šta je istinski krik za pomoć, a šta krik za pažnju? Postoji li velika razlika između to dvoje i da li je svaka objava neka vrsta “pecanja”?

a početak, sadfishing nije nova stvar. Još je prošle godine britanski Metro na ovaj način upotrijebio frazu nakon što je Kendall Jenner na Instagramu objavila da je imenovana Proactivovim licem. Chris Jenner je u januaru rasplamsala mašte i pera izjavivši da Kendall nestrpljivo skuplja hrabrost kako bi objavila bitnu vijest. Obožavatelji su neumorno nagađali, a velika je većina sumnjala da će najplaćeniji model na svijetu izaći iz ormara. Ostali su razočarani otkrivši da je sve to dio nove kampanje.

Istraživači Digital Awereness UK-a naglasili su kako se otvaranjem na mrežama mladi izlažu negativnim kritikama. Drugim riječima, objavljivanjem poruka o svojim emocionalnim problemima otvarate se riziku da možda nećete dobiti odgovor koji želite. U međuvremenu, samo postojanje smiješnih termina potiče nas na etiketiranje. Hoćemo li tuđe probleme ljudi shvatati ozbiljno ili ćemo ih strpati u trendi kutiju samo da dobijemo priliku iskoristiti neku novu riječ?! Ako želite odagnati misli ili otpustiti ventil, možda će vam biti bolje da pišete privatno ili se povjerite nekome ko će vam dati dobronamjerni i konstruktivni savjet, a ne like, hate, angry ili neki još gori emotikon.

Izvor: