Šećerašima je voda najzdravije piće

Oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati koncentrirane šećere i zaslađene napitke. Najbolji su izbor voda, svježi voćni sokovi, čaj, kafa ili kakao bez dodataka šećera

1. Voda je najzdravije je piće koje se preporučuje svima, ne samo osobama sa šećernom bolesti. Obogatite je limunom, ribanim đumbirom, nanom, kriškom jabuke. 

2. Mineralna voda - dobar je izbor, no onu s povećanim količinama natrija treba piti umjereno ako oboljeli od šećerne bolesti ima i visoki krvni pritisak.

3. Svježe cijeđeni sok - voćni i sokovi od povrća dobar su izbor, ali i njih treba piti umjereno i vodeći računa o tome da sadrže kalorije, ugljikohidrate i soli.

Svježe cijeđeni sok uvijek treba razblažiti s malo vode. Limunada, sok naranče, grejpa ili paradajza odličan je izbor pića kada ste u restoranu.

4. Kafa je omiljeni je napitak u cijelom svijetu. Sto grama kafe ima oko 300 kcal, a jedna šoljica 10-15 kcal.

Oboljeli od šećerne bolesti mogu piti srednje jaku tursku kafu bez zaslađivanja (ako žele slađu, trebaju koristiti umjetni zaslađivač). Dvije šolje na dan mogu se popiti, ali izbjegavati kafu u večernjim satima. Ko pije bijelu kafu, treba uračunati hranjivu vrijednost mlijeka.

5. Kakao - uz malu količinu kakao praha energetska vrijednost nije velika. Sto grama kakaa ima oko 312 kcal, a jedna šolja 20 kcal.

Koliko čaja?

Upotreba čaja je široko rasprostranjena i kao osvježavajućeg i kao ljekovitog napitka. Uz kofein (najviše ga ima u crnom, ruskom i indijskom čaju) sadrži i tvari (tanin, teofilin, teobromin) koje, kao i kofein, djeluju stimulativno na centralni nervni sistem.

U korištenju blagih voćnih i biljnih čajeva za dijabetičare nema ograničenja, jake čajeve (crni, indijski) ograničiti na dvije šolje dnevno.

Preporučeni čajevi za oboljele od šećerne bolesti su: zeleni čaj, čaj od koprive, stolisnika, kamilice, maslačka, nane.

Ne nasjedajte na reklame o čudotvornim čajevima koji liječe šećernu bolest. Ona se može liječiti samo uz promjenu stila života, uravnotežen način prehrane i fizičku aktivnost, a ako to ne da rezultate, propisuju se tablete ili inzulin.

Alkohol - izbjegavati!

Alkohol ima visok kalorijski učinak i treba ga izbjegavati zbog mogućih hipoglikemijskih reakcija ako se popije čašica previše ili pogoršanja komplikacija kod onih koji već dugo imaju šećernu bolest.

Alkohol se ne preporučuje ni zdravim osobama, a samo vrlo rijetko i u malim količinama neće štetiti.

Izvor: