Šest načina da pomognete novopečenoj mami tokom pandemije

.
KADA bliska prijateljica ili članica obitelji dobije bebu, ne želimo ništa drugo nego pomoći joj na bilo koji način. Ok, i uživati u minijaturnom klupku sreće.

 

Nažalost, usred pandemije, mnogi od načina na koje smo navikli pomagati novopečenim majkama nisu preporučljivi. Osim što želite zaštititi zdravlje novopečene mame i zdravlje bebe, morate brinuti i o svojoj sigurnosti.

 

Ali to ne znači da ne možete biti od pomoći - daleko od toga! 

 

1. Pošaljite joj hranu

Hrana je uvijek na prvom mjestu. Stalno. Ne samo da je ukusni obrok promišljen način da joj pokažete da vam je stalo, već je i nevjerojatno važan za njezino cjelokupno zdravlje. Oporavlja se od porođaja, moguće i da doji, te brine o malom čovjeku. Potrebna joj je sva prehrana koju može dobiti.

 

2. Prošetajte njezinog psa

Ponudite da svratite (povremeno ili redovito) kako biste prošetali njezinog psa. To je sjajan način pomoći koji ne zahtijeva da kročite u njezin dom.

 

3. Nazovite ju

Pitajte je koje vrijeme u danu joj odgovara kako biste je nazvali. Razgovor s odraslom osobom pomoći će joj da se odmakne od dnevnih zadataka koji joj sada čine veći dio dana, poput hranjenja i presvlačenja novorođenčeta.

 

4. Obavite kupnju umjesto nje

Kupovina tijekom pandemije je stresna - pogotovo ako osoba ima novorođenče i oporavlja se od porođaja. Ako idete u trgovinu, pošaljite novopečenoj mami poruku prije toga i pitajte je što joj treba.

 

5. Pošaljite joj poklon koji nema veze s bebom

Simpatična gesta u obliku malog poklona, poput čokolade, je ponekad dovoljna da nekome uljepša dan. Podsjetite novopečenu mamu da vam je još uvijek važna.

 

6. Dopustite joj da vam povjeri svoje brige

Majčinstvo je nevjerovatno - i nevjerovano teško (pogotovo u trenutnoj situaciji). Dopustite joj da podijeli te teške emocije s vama.

 

Umjesto da potičete "guranje problema pod tepih", idući put kada vam novopečena mama odluči pričati o svom porođaju ili izazovima s kojima se susreće - slušajte je i ponudite joj pozitivniji pogled na situaciju.

Izvor: