Simptomi policističnih jajnika koju ukazuju da je vrijeme za posjetu ginekologu

Jajnici veće ili normalne veličine, prekriveni većim brojem cisti označavaju sindrom policističnih jajnika, od kojeg pati sve veći broj žena. Naše tijelo reaguje i šalje nam znakove da je možda vrijeme za pregled, ali većina žena tihe simptome policističnih jajnika pripisuje prekomjernom stresu. Zato smo danas izdvojili neke od najočiglednijih simptoma, koji su jasan signal da je vrijeme da posjetite ginekologa i provjerite svoje zdravlje.

1. Neredovne menstruacije

Ginekolozi tvrde da je ciklus najbolji pokazatelj policističnih jajnika. Ako ste imali redovan ciklus, a onda je menstruacija postala neredovna, počela da izostaje, ili traje znatno duže nego inače, vrlo vjerovatno je da patite od policističnih jajnika. Naravno, poremećaj u menstrualnom ciklusu može biti izazvan i drugim uzrocima, poput naglog gubitka težine ili hormonskog disbalansa, ali je svakako najbolje da posjetite ginekologa, kako bi otklonili sve sumnje.

2. Pojava dlačica na neuobičajenim mjestima

Jedna od posljedica policističnih jajnika je prekomjerno lučenje androgenih hormona koji podstiču rast dlaka. Ako se dlačice pojave na dijelovima tijela atipičnim za žene, moguće je da imate problem sa policističnim jajnicima, a da toga niste svjesni.

3. Učestala pojava akni

Androgeni hormoni nisu odgovorni samo za rast dlaka, već i za pojavu akni. Ovi hormoni podstiču prekomjerno lučenje sebuma, što u kombinaciji sa starim tkivom može dovesti do začepljenja pora i učestale pojave akni.

4. Nemogućnost začeća

Policistični jajnici onemogućavaju pravilnu ovulaciju, pa zbog toga možete imati poteškoća prilikom začeća. Iako su policistični jajnici jedan od glavnih uzroka neplodnosti oni se liječe vrlo efikasno, ako se na vrijeme javite ginekologu. Ukoliko kod sebe primijetite neki od sljedećih simptoma zakažite redovan ginekološki pregled, jer je vrijeme da svoje zdravlje stavite na prvo mjesto, kao preduslov za sretan i ispunjen život!