Slab vam je Wi-Fi signal: Pojačajte ga uz pomoć ovog brzog i jednostavnog trika

.
Sjajna strana aluminijske folije će reflektovati zrake koje dolaze iz antene i usmjerit će ih na određeno mjesto

Wi-Fi signali dolaze od antene na vašem ruteru, koja stvara vezu sa vašim pametnim telefonom, računarom i drugom elektronikom povezanom sa internetom.

 

 

Kako bi dosegli sve uređaje u vašem domu, ti signali se ponašaju poput radijskih ili svjetlosnih valova, šireći se kako bi pokrili svaki raspoloživi prostor.

Postavljanjem zakrivljenog lista aluminijske folije oko rutera možete efikasnije da oblikujete protok Wi-Fi signala.

Sjajna strana aluminijske folije će reflektovati zrake koje dolaze iz antene i usmjerit će ih na određeno mjesto. Sve što potom treba da uradite, jeste prilagoditi smjer folije dijelovima svog doma gdje vam je potrebna bolja internet-veza, piše B92.

Možda mislite da ovaj trik zvuči predobro da bi bio istinit, ali za njega garantuju istraživači sa Dartmut koledža, koji su ga i sami isprobali.

U izvještaju su napisali da je njihov 3D ištampan ruter prekriven aluminijskom folijom, koji su dizajnirali da odgovara specifičnim Wi-Fi potrebama u prostoriji, mogao da pojača bežične signale do 55,1% na određenim mjestima i da ih je smanjivao do 63,3% na mjestima gdje Wi-Fi nije bio potreban.

Dovoljno je, dakle, da nađete parče folije i da ga isiječete otprilike u dimenzijama vašeg rutera. Zatim, savijte foliju u oblik slova "C", sa sjajnom stranom folije okrenutom ka unutra - eventualno, ako ruter ima antene, pokrijte i njih.

Postavite foliju iza rutera, sa zakrivljenim dijelom okrenutim prema ruteru i ciljanom području gdje želite da pojačate signal. Možda ćete morati da savijete donji dio kako bi aluminijska folija mogla da stoji uspravno.

 

Foto:Facebook