Spašen iz smeća za reciklažu: Ruski mačak završio u "ministarskoj fotelji"

.
Kad je radnik ruske fabrike za odvajanje otpada spasio mačka od neposredne smrti, nije ni slutio da će to završiti počasnim naslovom i dremanjem u fotelji vladinog zvaničnika.

Snimke nadzorne kamere u fabrici u Uljanovsku, gradu oko 700 km jugoistočno od Moskve, pokazale su kako radnik Mihail Tukaš s pokretne trake skida bijelu plastičnu vreću, reže je i u njoj otkriva crnobijelog mačka.

"Osjetio sam nešto mekano u vreći", rekao je Tukaš, kojem su lokalne vlasti odale priznanje za spašavanje, za tabloid Moskovskij Komsomolets. "Lagano sam razrezao vreću i vidio dva oka koja su me gledala", opisao je.

Spašavanje mačka, emitovano na televiziji i na društvenim mrežama, učinilo ga je lokalnom slavnim.

Mačka je udomilo regionalno ministarstvo okoline u Uljanovsku i nezvanično mu dodijelilo poziciju zamjenika ministra okoline.

"Mačak je bio na rubu smrti", navodi ministarstvo. "Još malo i skončao bi u uređaju za odvajanje smeća", dodaju.

Na fotografijama iz ministarstva vidi se kako mačak drijema u fotelji u kancelariji ministarke zaštite okoline Gulnare Rakhmatuline i istražuje svoj novi dom.

 

Ministarstvo je objavilo nacionalno takmičenje za odabir imena za mačka, za kojeg su rekli da je utvrđeno da je dobrog zdravlja nakon što ga je veterinar pregledao.

 

"Želim apelovati na vlasnike kućnih ljubimaca: imajte na umu da ste odgovorni za one koje ste pripitomili", istakla je ministarka.

 

"Ako svog ljubimca ne možete držati kod kuće, uvijek ga možete ostaviti u dobrim rukama ili u skloništu", poručila je.

 

Izvor: