Šta je intervalni post i koliko je zdrav?

Intervalni post je trenutno najpopularnija dijeta, koja podrazumijeva naizmjeničnu smjenu perioda gladovanja i perioda neograničenog unosa kalorija. Jedna od činjenica, koja je proslavila ovu dijetu je i ta da je ovim režimom ishrane moguće izgubiti i do 10 kilograma za samo tri mjeseca.

Naravno, intervalni post najbolje je uvesti u dogovoru sa nutricionistom, jer u zavisnosti od vašeg načina života zavisi i koliko bi dug period posta trebalo da bude.

Najpopularniji vid intervalnog posta je onaj u razmjeri 36:12, u kome se svaki drugi dan odričemo hrane čitavih 12 sati.

Jedno istraživanje na čelu sa Frankom Madeom pokazalo je da su ljudi koji su se podvrgli ovom režimu za svega četriri sedmice izgubili četiri kilograma tjelesne masti, a dobili mnoge benefite, kada je zdravlje njihovog organizma u pitanju.

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, od kojih su prvi primjenjivali intervalni post, dok su drugi sami birali svoje obroke i njihovo vrijeme. Pokazalo se da su ispitanici koji su bili pod intervalnim postom, osim gubitka kilograma, smanjili krvni pritisak, poboljšali krvnu sliku i smanjili upalne procese u svom organizmu.

Većina ljudi, koja se podvrgla intervalnom postu nije osjetila nikakve zdravstvene posljedice, međutim, oni koji su imali problem sa oslabljenim imunitetom, shvatili su to tek oko godinu dana, nakon što su počeli da poste zato je veoma bitno da ipak konsultujete nutricionistu i provjerite da li je vaš organizam spreman za ovakvu vrstu podviga.

S obzirom na to da je riječ o dijeti koja se još istražuje važno je da napomenemo da ova dijeta nema gotovo nikakvih prednosti nad drugim dijetama, a uz to, još nisu potpuno istraženi negativni uticaji koje bi mogla imati na naše zdravlje, zato, ako se odlučite da isprobate intervalni post, konsultujte se sa nutricionistom i ljekarom, koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem vašeg organizma!

Izvor: