Šta je metoda spavanja 10-3-2-1-0 koja grantuje kvalitetan san i buđenje s lakoćom?

m

Nedostatak sna ili loša kvaliteta sna mogu rezultirati brojnim psihičkim i fizičkim problemima. Učinci lošeg sna mogu biti umor, razdražljivost i manjak strpljenja tokom dana. Također bismo se mogli osjećati tromo i usporeno razmišljati.

Neredovit san može imati i daleko ozbiljnije i dugotrajnije posljedice. Primjerice, loš san je faktor koji pridonosi riziku od bolesti kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, anksioznost te depresija.

Zato mnogi stručnjaci daju inovativne ideje kako bi pomogli ljudima da bolje spavaju, a jedna od njih uključuje rutinu 10-3-2-1-0, koja se dijeli na društvenim mrežama.

Metodu je prva podijelila doktorica iz Bostona Jess Andrade. U videu koji je objavila na Instagramu Andrade je istaknula da ova metoda možda neće odgovarati svima, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju, kao i da bi se svi zabrinuti zbog svojih obrazaca spavanja prvo trebali konsultirati sa doktorom.

Prvi korak metode, broj 10, odnosi se na to da ne pijete kofein najmanje 10 sati prije nego što planirate otići na spavanje. Drugi korak je da pokušate ne jesti ili piti alkohol najmanje tri sata prije spavanja kako biste smanjili refluks kiseline. Svaki posao i domaću zadaću treba završiti dva sata prije spavanja. Konačno, sat vremena prije spavanja isključite sve ekrane, uključujući telefone, tablete, računare i televiziju.

“Nula je broj koji označava koliko ćete puta ujutro stisnuti tipku za odgađanje alarma”, zaključila je Andrade.