Šta je zdravije breskva ili nektarina: Evo po čemu se razlikuju i šta je zajedničko omiljenim ljetnim voćkama

.
Koliko kalorija se nalazi u jednoj breskvi, a koliko u nektarini? Koja od ovih voćki pruža više vitamina, a koja ima više šećera? Da li je neka od njih poželjnija u ishrani?

 

Breskve spadaju u voćke bez kojih je teško zamisliti ljeto, a mnogi ne mogu da podnesu teksturu njihove kore pod jezikom zbog sićušnih “dlačica”, pa se okreću nektarinama, od kojih se naizgled ne razlikuju mnogo.

Nektarine su, zapravo, vrsta bresaka, a iako imaju sličan izgled i nutritivni profil, obično su “klasične” breskve veće i imaju mekaniju unutrašnjost.

Sem toga djeluju manje-više identično, a ako i vi preferirate jednu voćku u odnosu na drugu, postoji nekoliko zanimljivih razlika između breskve i nektarine za koje treba da znate.

Breskve

Voće čiji latinski naziv glasi Prunus persica mogu rasti u različitim klimama, u rasponu od tropske do umerene, a postoje tri vrste:

freestone – čije se košpice lako odvajaju od zrelog mesa

clingstone – čije košpice čvršće prijanjanju uz meso

Meso breskve, inače, može biti bijelo ili žuto, dok im je kora hrapava i prekrivena sitnim “dlačicama”.

Nektarine

Glakte breskve, odnosno nektarine (lat. Prunus persica var. nucipersica), zapravo su vrsta bresaka, koje imaju glatku koru zbog genetske mutacije. Iz genetske perspektive, one su identične običnim breskvama, piše medicinska platforma Healthline.

I one mogu imati tri vrste, u zavisnosti od toga koliko se lako ili teško košpica uklanja, kao i žutu i bijelu unutrašnjost.

 

Šta je zdravije – breskva ili nektarina?

Obje ove voćke imaju impresivne nutritivne vrijednosti, a na tabeli ispod prikazali smo upoređivanje kalorija, proteina, ugljenih hidrata i vlakana po jednoj breskvi (150 g), odnosno jednoj nektarini (140 g).

 

Upoređivanje hranljivosti breskve i nektarine

Što se tiče šećera, breskve imaju 12,6 g na istoj količini, a nektarine 11 g, dok im je količina masti ista – 0,4 g.

Pružaju istu količinu kalijuma, tj. 5% preporučenih dnevnih vrednosti, dok breskva daje 8% preporučene dnevne količine nijacina (vitamina B3), a nektarina 10%, zatim jedna breskva pružaju 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a nektarina 5%. Isti procenat vitamina C ima jedna nektarina, a breskva 7% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Što se tiče vitamina E, jedna breskva daje 5% preporučene dnevne količine, a nektarina 6%.

Dakle, breskve imaju neznatno više kalorija, ugljenih hidrata i šećera, a po svemu ostalom se malo razlikuju: obe voćke obiluju šećerima, vlaknima i imaju malu količinu mikronutrijenata kao što vitamini i minerali.

Dakle, odgovor na pitanje šta je zdravije nije lako dati jer je u pitanju manje-više isto voće, a ne postoji nijedna relevantna studija koja bi jednu voćku zvanično proglasila korisnijom za organizam. U svakom slučaju će i breskve i nektarine biti poželjne u ishrani tokom ljeta.