Stavljate mobitel u rižu? Prestanite odmah, upozorava Apple

.

Desetljećima stara metoda spašavanja mokrog telefona u riži nije dobra ideja, kažu iz Applea. Kompanija je nedavno objavila čitav dokument o opasnosti držanja telefona u riži.

 

U dokumentu za podršku tehnološki div rekao je da će držanje vašeg mokrog iPhonea u zdjeli riže “omogućiti malim česticama riže da oštete vaš iPhone”.

Apple nije detaljnije objasnio ove tvrdnje, ali smatra se da je ovo upozorenje namijenjeno da zaštiti kompaniju od bilo kakvih potencijalnih tužbi koje proizlaze iz situacije “stavio sam svoj iPhone u rižu i pokvario se”.

Ostali trikovi za sušenje iPhonea, poput pamučnog štapića ili sušenja fenom, također se ne preporučuju, kaže ekipa iz Applea.

Umjesto riže Apple ima druge preporuke.

Nježno tapkajte svoj iPhone rukom s konektorom okrenutim prema dolje kako biste uklonili višak tekućine. Ostavite svoj iPhone na suhom mjestu s protokom zraka.

Nakon najmanje 30 minuta, pokušajte napuniti pomoću lightning ili USB-C kabela. Ako se opet pojavi upozorenje, još uvijek ima tekućine u telefonu. Ostavite svoj iPhone na suhom mjestu s protokom zraka do jednog dana. Tokom tog perioda možete ga ponovno pokušati napuniti. Može potrajati do 24 sata da se u potpunosti osuši.

Video pogledajte OVDJE.