Stotine privedenih u New Yorku na protestu za mir u Gazi: ‘Ne u naše ime’

.
Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u petak navečer u New Yorku u jednom od najvećih protesta od početka bliskoistočnog sukoba prije tri sedmice, tražeći hitni prekid vatre u Gazi. Okupljanje u kojem je blokirana Grand Central Station, glavna željeznička stanica u New Yorku, došlo je nakon sinoćnjeg teškog bombardovanja u Gazi i usvajanja rezolucije UN-a koja poziva na primirje u enklavi.

Prema riječima organizatora, organizacije Jevrejski glas za mir, preko 300 Jevreja i saveznika je uhapšeno, u onom što su nazvali “najveći građanski neposluh kojeg je New York vidio od rata u Iraku”, zahtijevajući prekid vatre. Neki mediji navode kako je najmanje 200 demnostranata privedeno.

Prema riječima organizatora na demonstracijama se okupilo nekoliko hiljada ljudi, dok zvanični podaci i policajci sa lica mjesta navode nekoliko stotina do hiljadu okupljenih.

Fotografije s mjesta događaja prikazuju gomile ljudi u centralnoj sali željezničke stanice kako nose transparente i majice s natpisima: “Ne u naše ime”, “Pustite Gazu da živi”, “Palestinci trebaju biti slobodni”, “Jevreji kažu: zaustavite paljbu odmah”.

Protest je izazvao prekid u saobraćaju u multimilionskom gradu, dok su se hiljade stanovnika grada pokušavali vratiti kućama nakon radnog dana, prenosi New York Times.

Iako su u početku pokušali da blokiraju ulaz na Grand Central Station, policajci su odustali u neuspjelom pokušaju i posmatrali demonstrante kako ulaze u glavnu salu zgrade. Nakon 7 sati tražili su da napuste objekat, a nakon toga desetine su privedene.

 

Foto:Instagram