Stručnjaci potvrdili: Ovo je najvažniji korak u njezi kože

.
Na pitanje “koji je najvažniji korak u njezi kože”, svi imaju različito mišljenje. Neki kažu da je to krema, drugi zaštitni faktor, treći tvrde da je najvažniji piling, no ako lice ne čistimo sa preparatom koji je najbolji za naš tip kože, proizvodi koje ćete nakon toga nanijeti na lice jednostavno neće pravilno djelovati.

 

Uklanjanje make-upa i čišćenje kože je temeljni korak njege kože. Ono ne samo da održava kožu zdravom, već i uklanja nakupine prljavštine s površine kože, što pak omogućava ostalim preparatima da pravilno prodiru u gornje slojeve i naprave svoju zadaću najbolje moguće.

No, ono što je challenge, jest pronaći preparat za čišćenje lica koji odgovara vašem tipu kože, s time da treba uzeti u obzir da se na tržištu trenutno nalazi hiljadu različitih “čistača” za lice. U nastavku pogledajte koje su to vrste.

 

 

Koje su vrste čistača?

 

Čistači na bazi micelarne vode

Šta je micelarna voda? To su sitne kapi ulja otopljene u vodi. Odličan su izbor za osjetljivu kožu jer su izuzetno nježne i ne čine kožu nategnutom ili suhom nakon primjene. Također je savršena kada vam se ne da čistiti lice dubinski. Međutim, micelarna voda ne bi trebala biti jedini način na koji čistite kožu jer nije 100% temeljita.

 

Čistači na bazi ulja

Sredstva za čišćenje na bazi ulja izuzetno su učinkovita u uklanjanju šminke, posebno za uklanjanje tvrdokornih maskara. Omiljen su izbor mnogih, no ako imate masnu kožu sklonu aknama, mogu sadržavati ulja koja su komedogena, pa ih stoga izbjegavajte ako imate takav tip kože.

 

Čistači u obliku balzama

Balzami su posebno gusti i luksuzni preparati za čišćenje koji izvrsno uklanjaju šminku i posebno su odlični za suhu kožu kojoj treba dodatna njega. Neka od njih mogu ostaviti blagi masni ostatak, pa ih je najbolje isprati temeljito, najbolje vodom ili peškirom za lice koji ste prethodno namočili vodom. Možda su jedini koji su u stanju ukloniti vodootporni make-up, onečišćenje nakupljeno na površini kože, i vodootporni zaštitni faktor, sve u jednom proizvodu.

 

Čistači koji se pjene

Preparati za čišćenje koji se pjene su idealne za početnike, kao one pjene koje smo koristili u tinejdžerskim godinama. Najčešće su loše ocijenjene jer sadrže SLS, sastojke koji stvaraju pjenu, koje mogu isušiti kožu. S druge strane, ako imate masnu i problematičnu kožu, to nije loša stvar. Naime, oni koji imaju masniji tip kože ili kožu sklonu prištićima često dobro reagiraju na pjenušave formulacije. I dobro čiste.

 

Čistači u obliku gela

Ako imate kombiniranu kožu, tada je gel savršen kompromis, hranjiv za suhu kožu, a dovoljno lagan i osvježavajuć za masnije dijelove. Može se koristiti u bilo koje doba dana, ali su odlični kao jutarnja opcija za čišćenje. Koriste se na vlažnu kožu i umasiravaju se prije ispiranja.

Čistači u obliku kreme ili mlijeka

Kremasti i mliječni preparati za čišćenje ne stvaraju pjenu, stoga najbolje djeluju kada se nanose direktno na suhu kožu. Ako imate suhu ili dehidriranu kožu, ona su vaš spas jer su izuzetno hranjiva, ali ne isušuju ten. Kremasti preparati jednostavne formule, sa što manje sastojaka, posebno odgovaraju osjetljivoj koži.

 

 

Kako pravilno očistiti kožu?

Ako želite dubinsko čišćenje, tada bi dvostruko čišćenje moglo biti rješenje. To uključuje korištenje čistača na bazi ulja, balzama ili micelarne vode kako biste prvo uklonili šminku, UV-filter i sebum s površine kože, a zatim dubinsko čišćenje na bazi vode. To će ukloniti znoj, bakterije i odumrle stanice kože, ali i dubinski očistiti pore.

 

Druga stvar koju treba napraviti je početi razmišljati o sastojcima koji čine formulu čistača koji koristimo. Primjerice, salicilna kiselina je odličan dubinski eksfolijant za masnu kožu, dok gušći, bogatiji čistači dobro funkcioniraju sa suhom kožom. Ako imate osjetljivu kožu, manje je više, što znači da vaš čistač treba imati što manje aktivnih sastojaka.

Nadalje, ako imate jako osjetljivu kožu, isplati se uložiti u nekoliko vrsta čistača, svaki za drugi dio lica. Tako za dijelove kože koji su jako suhi možete koristiti mlijeko za čišćenje, a na masnim područjima koristiti pjenu ili gel.

 

Bez obzira volite li čistače u teksturi balzama, gela, losiona, pjene ili ulja, definitivno postoji preparat za čišćenje koje odgovara potrebama vaše kože. I zapamtite, temeljito čišćenje lica sve kreme koje nanosite na lice čini učinkovitijim.