Stručnjaci upozoravaju: Ovo su najskuplje pogreške grijanja zimi

.
Postaje sve hladnije. Ako još niste upalili grijanje, vjerojatno ubrzo hoćete. Stručnjaci navode greške grijanja i objašnjavaju kako ih je moguće izbjeći.

 

Jedna od najčešćih pogrešaka je zaklanjanje radijatora namještajem ili zavjesama. Na primjer, to znači da se toplina ne može ispustiti u zrak prostorije i troši se nepotrebna energija. Prema istraživanjima njemačkog potrošačkog centra, namještaj bi trebao biti udaljen najmanje 30 centimetara od radijatora.

Ovo također vrijedi za termostatske ventile. Ako su oni pokriveni, ne može biti opskrbe toplinom unatoč podešenom grijanju. Posljedica toga je da se sobna temperatura ne može tačno zabilježiti.

Ne ostavljajte prozore nagnute duže vrijeme

Ko je navikao ljeti stalno otvarati prozore, trebao bi to izbjegavati zimi. posebno grijanje treba ostati isključeno tokom dugotrajnog provjetravanja kako bi se spriječila prekomjerna potrošnja energije. Redovito provjetravanje kako bi se spriječilo stvaranje plijesni dio je toga. Ali ima smisla prostoriju redovito provjetravati ili unakrsno provjetravati jer se inače zidovi i stropovi oko prozora mogu ohladiti. Kao smjernica, zimi se soba ne smije provjetravati duže od pet minuta.

Ne ostavljajte vrata otvorena

Ako želite uštedjeti energiju, trebali biste držati zatvorena vrata između grijanih i negrijanih prostorija. Prema riječima stručnjaka, time se štedi i do deset posto. Jer se toplina bolje čuva u grijanoj prostoriji sa zatvorenim vratima.

Ako ne grijete, potičete pojavu plijesni

Cijene plina i električne energije nastavljaju rasti. Neki stanari i vlasnici kuća vjerovatno se stoga odlučuju ne grijati. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to potiče rast plijesni. Ako se zidovi ohlade, postoji opasnost od povećanja vlage. Vlaga i hladnoća najbolji su uvjeti za plijesan. Čak i ako putujete primjerice u vrijeme Božića, poželjno je da sobna temperatura ostane oko 17 stepeni, piše Fenix.

Stalno paljenje i gašenje radijatora može biti skupo. Pogrešno je potpuno isključiti grijanje kada napustite vlastita četiri zida. Prema stručnjacima, stalna sobna temperatura tokom dana puno je bolja strategija.

Ušteda novca i energije – savjetuju stručnjaci

Izbjegavanje pogrešaka kada je grijanje važno. Osim toga, mogu se poduzeti i druge mjere za održavanje topline u domu. S digitalnim termostatom može se odrediti i namjestiti tačna sobna temperatura.

Takozvane reflektirajuće ploče od aluminijske folije imaju dodatnu prednost. Onemogućuju odlazak topline kroz zid. Njemačka DIY akademija naglašava da se folije trebaju lijepiti na sve vanjske zidove ispred radijatora.

Centralna udruga za sanitarnu tehniku, grijanje i klimatizaciju općenito preporučuje sveobuhvatno održavanje radijatora, uključujući čišćenje. Jer može uštedjeti do 15 posto energije.

Zagrijavanje je brže s visokom razinom regulatora grijanja?

Uobičajena zabluda je da će se soba brže zagrijati ako je brojčanik postavljen na pet umjesto na tri. To nije točno – brojevi na regulatoru grijanja označavaju raspon temperature. Dobre referentne vrijednosti su, na primjer, 20 stupnjeva u dnevnoj sobi. Čak i toplije može biti u kupaonici, ovdje je idealno oko 22 stupnja. U kuhinji, pak, sobna temperatura zna biti gotovo 18 stupnjeva.