Ovo su stvari koje morate znati prije nego što se odlučite na usvajanje

.
Razmišljate li o posvojenju djeteta? Bez obzira na to odaberete li udomiteljstvo, posvajanje ili međunarodno posvajanje, vjerojatno ćete se susresti s mnogim mitovima o posvojenju. Zato, evo nekoliko stvari koje trebate razmotriti prije nego što se odlučite na posvojenje kako biste mogli jasno razumjeti probleme s kojima biste se mogli susresti.

1. Posvojenja se temelje na gubitku

Bez obzira na to koliko je postupak posvojenja sretan za vas i vaše dijete - imajte na umu da se mnoga posvojenja temelje na dječjem gubitku roditelja i obitelji.

2. Kako biste se osjećali da jednoga dana vaše dijete poželi ostvariti kontakt s biološkim roditeljima?

Čak i posvojenici koji imaju fantastične odnose sa svojim roditeljima možda bi željeli upoznati biološke roditelje i obitelj i razviti odnose s njima.

"Ta potreba nema nikakve veze s vašim roditeljstvom ili ljubavlju prema vašem djetetu", rekla je za Mom.com Jessica Tan.

3. Kako ćete razgovarati sa svojim djetetom o njegovom usvajanju?

Pronalaženje pravog pristupa za razgovor s djetetom o posvojenju može biti teško. Vikki Leung Rubens savjetuje otvorenost i iskrenost.

4. Imate li vi i partner ista očekivanja?

Važno je da se slažete o većini pitanja o vašem budućem djetetu.

5. Je li važno da dijete bude novorođenče? Jeste li otvoreni za stariju djecu? Hoćete li uzeti u obzir grupe braće i sestara?

Iako nema ništa loše u tome što možda želite novorođenče, znajte da je prosječna dob djece koja ispunjavaju uvjete za posvojenje 7.7 godina, a otprilike dvije trećine od više od 400.000 američke djece u udomiteljstvu također imaju braću i sestre koja trebaju odgovarajuću roditeljsku skrb.

"Ako razmišljate o usvajanju starijeg djeteta ili tinejdžera, informirajte se što više o traumi", rekla je Amanda Jetté Knox za Mom.com. Ona i njezina supruga posvojile su jednog prijatelja njihove kćerke tinejdžerice koju su također posvojili prije dvije godine.

"Često je slučaj da su ta djeca provela godine u teškim situacijama i treba im podrška u liječenju toga", ističe.

6. Jesu li vaš način života i dom pogodni za djecu s posebnim potrebama? Što je s dojenčadi koja su prenatalno bila izložena alkoholu ili drogama?

Bivša udomiteljica Katherine Shorter savjetovala je: "Znajte s čim imate posla i budite čvrsti u onome što ste spremni prihvatiti jer možete nanijeti daljnju štetu ako uzmete dijete za koje se nećete brinuti."

7. Ako planirate posvojiti dijete druge rase, jeste li spremni za to?

Odnosno, jeste li spremni suočiti se s izazovima stvaranja međurasne ili interkulturalne obitelji?

8. Ako već imate djecu, što ona misle o posvajanju?

Ako imate djecu, raspravite i odgovorite na pitanja o postupku posvojenja. Dajte im prostora i vremena za verbalizaciju vlastitih osjećaja.

Izvor: