Stvari kojima ne doprinosimo zdravlju mozga, a činimo ih svaki dan

Mozak treba svakodnevnu aktivnost kako bi ostao u odličnoj formi.

No, u svakodnevnom životu činimo nešto što baš i nije dobro za očuvanje njegovog zdravlja, a da toga nismo ni svjesni.

Iznenadit ćete se koje to jednostavne stvari radimo svaki dan, a koje ne idu u prilog vježbanju mozga. Zato ne bi bilo loše promijeniti ih, ali i uvesti neke nove navike.

A evo o čemu se radi:

Ne pišite popis za kupovinu

Iako zvuči kao dobra stvar, pisanje popisa zapravo nije dobro za vas. Pamćenje i memorija su stvari koje biste trebali vježbati svakodnevno. Tako jednostavnim zadatkom, kao što je pamćenje popisa za kupovinu, vježbat ćete svoj mozak, piše Večernji.hr,prenos radiosarajevo.ba.

Ugasite radio

Stariji ljudi imaju problema s koncentracijom ako im je u pozadini buka. To je zato što je dio mozga koji je zadužen za koncentraciju na zadatak prvi koji'propada s godinama. Tako je starijim osobama potrebna tišina kako bi se usredotočili na zadatak.

Jedite orah svaki dan

Orašasti plodovi su puni vitamina i kiselina koji štite ćelije, smanjuju uticaje vanjskih faktora kao što je zagađenje, te smanjuju upale u tijelu koje su zadužene za rak, srčane bolesti i demenciju.

Pijte kafu s mlijekom

Kafa i kofein su dobri za zdravlje i tijelo čovjeka. Kofein poboljšava cirkulaciju i prenos kisika, a antioksidansi štite krvne ćelije. No, mlijeko uz kafu pospješuje učinke kafe. Masti i proteini u mlijeku zadržavaju kofein u želucu, što zaustavlja učinke kafe, kao što je nemogućnost spavanja.

Organizujte kulturne posjete

Dokazano je da česti posjeti, na primjer, muzejima, mogu zaštiti od demencije. Muzeji i izložbe zahtijevaju određeni nivo aktivnosti mozga koja stimulira mozak. Time se poboljšavaju se i interpretacija i kognitivnost.

Izvor: