Suzdržavali ste se od psovanja? Nemojte više zato što studija otkriva da je to zdravo

.
Kada psujemo osjećamo se puno sretnijima, kažu naučnici.

 

Tvrde da se na taj način oslobađamo frustracija te nas to dovodi do manje depresije, stresa i tjeskobe nego kad smo pristojni. Rezultati pridodaju istraživanju koje pokazuje da psovanje također može smanjiti fizičku bol.

Autor studije, dr. Waqar Husain, rekao je: "Psovanje je prirodna reakcija za oslobađanje od stresa i izbjegavanje boli. Može poslužiti kao nesvjesni mehanizam samoobrane za smanjenje učinaka svakodnevnih stresova". 

Studija dr. Husaina na 98 muškaraca i 155 žena u Pakistanu usporedila je koliko često koriste psovke sa samoocjenom mentalnog zdravlja.

Oba su spola podjednako postigla rezultate u mjerenju anksioznosti i depresije, ali oni koji psuju imali su niže rezultate. Također je utvrđeno da su muškarci više psovali, a žene bile pod većim stresom.

Dr. Husain je dodao: "Rezultati otkrivaju znatno niže razine depresije i stresa među onima koji su postigli više ocjene na vulgarnosti.

Vulgarnost je oblik emocionalnog izražavanja i to se smatra korisnim za bolje psihičko blagostanje. S druge strane, potiskivanje emocija negativno utječe na mentalno zdravlje". 

Dr. Husain, sa Univerziteta Comsats u Islamabadu, također kaže da psovanje može biti učinkovito "sa ili bez publike".

Svrstava psovanje uz druge načine da se ispušemo, uključujući plakanje, slušanje glazbe, borilačke vještine i nasilne video igrice.