Tihi rat Megan i Harija sa Vilijamom i Kejt

Nakon što su odnosi u britanskoj kraljevskoj porodici „zahladili“, nedavno se činilo da je došlo do pomirenja, s obzirom na to da su se vojvotkinja od Saseksa Megan Markl (Meghan Markle) i princ Hari (Harry) pridružili vojvotkinji od Kembridža Kejt Midlton (Kate Middleton) i princu Vilijamu (William) na svečanosti u Royal Albert Hallu. Međutim, Megan i Hari sada su se odlučili na još jedan potez koji upućuje na to da nije sve tako bajno.

Fantastična četvorka
Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa obavijestili su kraljicu Elizabetu (Elizabeth) da neće Božić provesti sa njom i drugim članovima kraljevske porodice.  
Sa šestomjesečnim sinom Arčijem (Archie) žele za praznike ostati u kući u Vindzoru ili otputovati kod Meganine mame Dori Raglan (Dorie Raglan), prenosi avaz.ba.

Sve nesuglasice između Dajaninih (Diana) sinova veliko je iznenađenje za javnost, ali i za sam dvor. Očekivalo se da će Hari, Vilijam (William), Kejt (Kate) i Megan biti neka vrsta fantastične četvorke, i da će praktično imati zajedničke zadatke i uopće nastupati zajedno. Međutim, nakon što su Megan i Hari stupili u brak, odmah su se odselili dalje od Kejt i Vilijama, zaposlili svoje osoblje, a došlo je čak i do podjele humanitarne organizacije koja je također trebalo da bude vođena zajedničkim snagama.

Naime, nakon što su odvojili domaćinstvo od princa Vilijama i Kejt Midlton, Hari i Megan riješili su da preuzmu primat na Instagramu.

Koliko su Hari i Megan ozbiljni u namjeri da osvoje naklonost publike, govori i činjenica da su angažirali i Saru Latam (Latham), bivšu savjetnicu Hilari Klinton (Hillary Clinton), kao svoju sekretaricu.

- Unajmili su osobu koja će im voditi sve naloge na društvenim mrežama, a ta osoba kreće s radom čim se Megan vrati na dužnost posle porodiljskog odsustva – rekao je za britanske medije izvor blizak dvoru.

Borba za lajkove
Vilijam i Kejt su inače otvorili zajednički Instagram profil 2015. godine, a Hari i Megan tek u aprilu ove godine. Ipak, uprkos tome, Hari i Megan imaju 8,5 miliona pratilaca, svega 700.000 manje od Kejt i Vilijama. 
Da su Megan i Hari ozbiljni u svojim namjerama, govori i činjenica da su istog dana kada su Vilijam i Kejt pokušali da se pohvale dizajnom Kejtinog vrta, njih dvoje objavili dosad neviđenu sliku sa njihovog venčanja - jasno je ko je tu pobijedio u borbi za lajkove.

Inače, poprilično iznenađuje činjenica da Hari uopće učestvuje u ovoj trci jer je svojevremeno izjavio da smatra da društvene mreže stvaraju veću ovisnost čak i od alkohola ili opijata. Megan, s druge strane, voli društvene mreže, a svijetom i danas kruže slike sa njenog Instagrama koji je potom morala da obriše.

Sve je navodno počelo od toga što princ Hari nije mogao da sakrije razočaranje kada je shvatio kako njegov stariji brat, princ Vilijam, baš i ne dijeli oduševljenje njegovom tada još uvijek vjerenicom Megan Markl. Hariju je tada zasmetalo to što njegov brat ne pokušava nimalo da se potrudi da njegovoj budućoj supruzi olakša ulazak u kraljevsku porodicu.

Prekida se tradicija
Kraljevski biograf Fil Dampijer kaže da mu djeluje kako Megan i Hari vide sebe kao “otpadnike” ili samo tako žele da se predstave, dok biograf Ingrid Sjuard kaže da je sramota ako ne žele da najveći praznik provedu s porodicom.

Inače, princ Hari je od malena svaki Božić provodio u kraljicinoj kući, izuzev 2012. godine kada je služio vojsku u Afganistanu.

Posljednje dvije godine pridružila im se i Megan, ali tradicija se, bar za sada, prekida.

Izvor: